Vinski gulaš poznato je i omiljeno jelo, no ima konkurenciju s kojom se vrijedi pobliže upoznati.
Svi znamo zašto se u gulaš i njemu slična jela dodaje vino, no na isti se način može koristiti i pivo. To popularno piće jelu daje moćniji okus, ali ono ima još jednu važnu ulogu: alfa kiseline i tanini pomažu u razgradnji vlakana u mesu, čineći ga mekšim i sočnijim.
Pripazite na vrstu piva koje koristite: kuhate li gulaš od junetine ili govedine, najbolje će vam odgovarati tamno pivo poput stouta, a općenito se smatra da je popularni Guiness jedan od najboljih spojeva s tradicionalnim gulašem.
Imate li i vi dobar recept za gulaš, javite nam ga na mail adresu spiza@slobodnadalmacija.hr!
Pivski gulaš
Sastojci:
500 g junetine
250 g slanine
500 ml piva
3 luka
2 režnja češnjaka
2 žlice ulja ili masti
1 žlica brašna
1 žličica nasjeckanog peršina
sol, papar
Priprema:
Junetinu i slaninu narežite na kockice, luk i češnjak usitnite.
Zagrijte 1 žlicu masti ili ulja, dodajte slaninu pa je pržite dok ne postane staklasta. Dodajte luk i pirjajte ga dok ne uhvati zlatnu boju. Dodajte češnjak i kratko pirjajte dok ne zamiriše. Sve pažljivo izvadite iz posude Uklonite iz posude pa dodajte ostatak masnoće i ubacite meso.
Nakon što je meso dobilo boju, vratite luk, češnjak i slaninu, sklonite s vatre i dodajte brašno pa dobro promiješajte. Ulijte pivo, dodajte sol pa vratite na štednjak i kuhajte na laganoj vatri 2 sata.
Pri kraju dodajte peršin i papar, još malo kuhajte pa kušajte. Ako je potrebno, balansirajte okus uz pomoć malo octa ili soka od limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....