Želite li bez puno truda učiniti puno za svoje zdravlje, ljepotu i vitkost, navalit ćete na salatu od kupusa koja se priprema uz tri vrlo moćna dodatka. Ne djeluju samo na okus, nego pomažu kupusu, koji je već sam po sebi prava bomba zdravih sastojaka, da djeluje još snažnije.
A pri tome su upravo u sezoni.
Uloga kupusa u ovom jelu koje je upravo savršeno na pragu prijelazne sezone koja je "dušu dala" za uhvatiti kakvu prehladu ili drugu virozu je u podizanju imuniteta. Kupus, naime, sadrži obilje vlakana koja djeluju kao hrana za dobre bakterije u crijevima. Pored toga sadrži spojeve koji poboljšavaju izgled kože i kose, a nije naodmet ni to što pomaže kontrolirati šećer u krvi, potiče probavu, jača kosti i čuva kardiovaskularni sustav.
Prvi dodatak kupusu su tikvice. Sezona im je, doduše, već pomalo na izmaku, ali još se mogu nabaviti domaće. Koriste se zbog toga što sadrže jako malo kalorija, ali nude obilje tvari koje su korisne za ljepotu kože te zdravlje očiju i kostiju.
Drugi dodatak je kukuruz, sastojak koji potiče probavu i zdravlje crijeva, a također čuva srce, dok je treći sastojak đumbir, cijenjeni podizač imuniteta i okusa.
Spomenimo još i češnjak te limun, koji, osim uloge začina, u ovoj kombinaciji imaju ulogu upotpuniti antiupalno djelovanje.
Salata od kupusa za kraj ljeta
Sastojci:
2 klipa kukuruza
2 režnja češnjaka
2 mlada luka
1 tikvica
1 limun
1/4 kupusa
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica sjeckanog peršina
1 žlica sjeckanog bosiljka
sol
Priprema:
Skuhajte kukuruz pa ga ohladite i skinite s klipa.
Dok se kukuruz kuha, tanko narežite kupus pa ga posolite i malo izmasirajte te ostavite da pusti vodu. Tikvicu narežite na tanke prutiće te je posolite i ostavite u cjedilu da i ona pusti višak tekućine.
Češnjak i đumbir naribajte i pomiješajte s maslinovim uljem i sokom limuna (stavite 2-3 žlice soka od limuna pa kasnije provjerite treba li ga dodati još).
Mladi luk i začinsko bilje nasjeckajte.
Pomiješajte sve sastojke pa pustite salatu da odstoji 15-ak minuta kako bi se okusi bolje proželi te poslužite.