Lijepo rashlađena salata od krumpira idealan je prilog gotovo svakom jelu: nećete pogriješiti napravite li je kao pratnju specijalitetima s roštilja, bilo da je riječ o ribi ili mesu, a dobro će vam doći uz pečenu piletinu, pohane tikvice i balancane, šnicele u toću ili lešo meso. Zapravo, teže nam je pronaći uz koje vam jelo neće dobro doći...
Možda sad malo vrtite po glavi i mislite se "Pa zašto ne pripremiti punu zdjelu salate od krumpira, da mi je pri ruci barem dva-tri dana?". Dobro razmišljate, ali neke vrste ove salate jednostavno nisu prikladne za čuvanje dulje od jednog dana, jer krumpir je na zlu glasu kao rasadnik bakterija - kao da im je osobiti gušt u njemu se nsataniti i fino se razmnožiti pa vas počastiti trovanjem hranom.
Srećom, postoje određene vrste salate od krumpira koje se, zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastojaka, u hladnjaku drže jako dobro - i do 4-5 dana. Jedna od takvih je salata u koju ide puno luka, octa i soka od limuna, a poseban "touch" daje joj krastavac salatar. Nećete pogriješiti ni ubacite li koju rotkvicu ili mladu kapulicu, ako ih volite, jer će salata postati još svježija i hrskavija.
Salata od krumpira
Sastojci:
1 kg krumpira za kuhanje
1 krastavac salatar
1 ljubičasti luk
1 limun
2 žlice bijelog octa
2 žlice dijon senfa
2 žlice nasjeckanog kopra
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice meda
1/2 žličice soli
1/4 žličice papra
Priprema:
Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na ploškice. Krastavac i luk narežite na tanke ploškice.
Pomiješajte ocat, senf, med, sok od limuna, maslinovo ulje, kopar, soli i papar.
Krumpirima dodajte luk i krastavac pa povrće prelijte preljevom. Dobro promiješajte pa pospremite u hladanjk da se okusi prožmu. Salata svakim danom postaje sve bolja i pikantnija kako luk i krastavac upijaju ocat i limunov sok.