Tjesteninu vole svi, umak od rajčica također je mnogima drag, a mesne okruglice svakako imaju pozamašnu vojsku obožavatelja... pa zašto ih onda ne ujediniti u jednom jelu i još k tome fino zapečenom? Nama se ova ideja baš sviđa i često je koristimo pa vam predlažemo da je i vi iskoroistite za današnji ručak. Ako ste u gužvi, kupite gotove mesne okruglice i preskočite taj dio recepta, a ako imate malo vremena, trud će vam se uvelike isplatiti - naš recept podrazumijeva osobito ukusne mesne okruglice, zahvaljujući jednom dodatku koij će vam se sigurno svidjeti...
Zapečene mesne okruglice u umaku
Sastojci:
500 g mekanih svinjskih kobasica (4 para)
500 g mljevene junetine
50 g krušnih mrvica (plus više po potrebi)
50 g parmezana
1 luk
1 jaje
½ vezice peršina
ulje
sol, papar
Za umak od mesnih okruglica
800 g konzervirane rajčice
2 češnja češnjaka
1 luk
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
½ vezice peršina
sol
Priprema:
Najprije pripremite umak od rajčice. Na zagrijano ulje dodajte usitnjeni luk, kratko propirjajte pa dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte rajčice. Posolite, dodajte šećer te pokrijte i pustite da se kuha uz povremeno miješanje.
Odstranite omot s kobasica i sadržaj dodajte mljevenom mesu. Dodajte nasjeckani luk i peršin, parmezan, krušne mrvice, jaje, sol i papar. Dobro izmiješajte i oblikujte okruglice.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Okruglice prepecite na vrelom ulju samo da uhvate boju. Zajedno s uljem prebacite ih u posudu u kojoj će se peći. Dodajte im umak od rajčice kojem ste prethodno dodali nasjeckani peršin i provjerili okus. Pecite 20-ak minuta.
Za to vrijeme skuhajte tjesteninu, procijedite je te je poslužite zajedno s umakom i okruglicama.