Željeli biste jesti nešto riblje i "na žlicu", ali "bolesničke" juhice vam ne padaju napamet? Odlično, jer imamo recept za moćno jušno riblje jelo obogaćeno dagnjama i sipama, a poslužit će i lignje.
Riječ je o jelu koje se priprema u Portugau i Galiciji, zove se Caldeirada i pomalo podsjeća na brujet, ali samo na prvu.
Popularnost duguje ponajviše svom bogatom okusu u kojem važnu ulogu, pord stanovnika mora, imaju i vino te začini poput šafrana, no također i zahvaljujući činjenici da se ovaj specijalitet priprema za manje od pola sata.
Poslužite ga samostalno ili s hrskavim kruhom, kao toplo predjelo ili samostalan obrok.
Caldraida
Sastojci:
700 g bijele ribe
300 g dagnji
300 g sipa ili lignji
500 g krumpira
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
4 režnja češnjaka
2 rajčice
200 ml bijelog vina
1 l riblje juhe ili vode
2 lista lovora
1 žlica svježe majčine dušice
prstohvat šafrana
1/8 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice dimljene paprike
sol, papar
Priprema:
U velikom loncu s debelim dnom zagrijte ulje pa ubacite luk i češnjak i pirjajte uz miješanje dok ne zamirišu. Dodajte rajčice i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte bijelo vino i pirjajte dok većina ne ispari.
Dodajte temeljac, začine i krumpir narezan na kockice. Nakon što uzavre poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta.
Dodajte ribu, školjke i mekušce pustite da se kuhaju na srednjoj vatri dok se ne skuhaju. Povremeno protresite. Čim je riba skuhana, sklonite s vatre, kušajte i poslužite.