Nakon teške blagdanske spize napokon je vrijeme za isprobavanje novih recepata. Kao savršen predah od teških i zasitnih jela pronašli smo recept za juhu od cvjetače.
Ova kremasta juha idealna je za ručak ili laganu večeru. Za pripremu će vam biti potrebno svega par osnovnih sastojka, a okus je nevjerojatan. Ako u hladnjaku imate glavicu cvjetače, sigurni smo da doma imate i sve ostalo što vam treba za ovu juhicu.
Juha od kaule
Sastojci:
1,5 kg cvjetače
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
1 celer
1 češanj češnjaka
850 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
peršin
sol
papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Cvjetove cvjetače pomiješajte u limu za pečenje s jednom žlicom maslinovog ulja te začinite solju i paprom. Pecite 15 minuta ili dok ne porumeni i omekša.
Na maslinovom ulju popržite luk i celer, pržite na srednje jakoj vatri 10 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i kuhajte jednu minutu. Dodajte cvjetaču i temeljac te pustite da lagano kuha oko 10 minuta.
Pomoću štapnog miksera miksajte juhu dok ne postane glatke teksture. Začinite po želji, a ako volite malo rjeđu juhu dodajte još temeljca. Poslužite s peršinom i malo maslinovog ulja.