Ako biste voljeli jesti malo zdravije, a teško vam se odreći mesa u korist povrća - ili kuhate za nekog tko odgovara tom opisu - polpete od povrća odlična su vam opcija. Lako se pripremaju, ukusne su i podsjećaju na mesne okruglice. Možete ih poslužiti u umaku od rajčice ili ih ponuditi uz majonezu, kečap ili umak od grčkog jogurta sa začinskim biljem. Dobit ćete ukusan i jednostavan obrok pun vitamina u kojem će guštati čak i oni koji uvijek plaču za mesom.
Tajna uspjeha njihove pripreme je u - manjku tekućine. Povrtni popečci slični ovima obično se rade od smjese koja je toliko vlažna da se u tavu prebacuje pomoću žlice. U ovom slučaju, smjesa je poprilično suha pa se može oblikovati rukama u okruglice. Kako bi vam to uspjelo, naribano povrće najprije ćete ostaviti da pusti vodu, potom ga dobro ocijediti pomoću kuhinjske krpe, a u smjesu nećete dodati nikakvu tekućinu niti jaja, samo brašno, gustin i začine.
Vama prepuštamo odluku hoćete li ih peći u fritezi na vrući zrak, pećnici ili na dobro zagrijanoj tavi s uljem.
Povrtne polpete
Sastojci:
150 g luka
130 g krumpira
130 g tikvica
75 g mrkve
3 žlice brašna
2 žlice kukuruznog škroba
1 žličica dimljene paprike
sol, papar
Priprema:
Povrće naribajte ribežom s velikim rupama, stavite ga u čistu krpu, posolite pustite da malo odstoji pa ga dobro ocijedite da uklonite višak vode.
Povrće istresite u zdjelu i dodajte mu brašno, kukuruzni škrob, papriku i papar.
Izmiješajte smjesu, oblikujte polpete i pecite ih u fritezi na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumene, odnosno u pećnici zagrijanoj 200°C (s ventilatorom), dok ne porumene.