StoryEditorOCM
Slanoomiljeno jelo

Pedoče su pravo blago iz mora, jako su zdrave, a ove po receptu našeg poznatog kuhara s guštom ćete pomazati s pjata

Piše T. S. M.
28. svibnja 2024. - 16:35

Sad kad je gotov lovostaj na srdelu i drugu malu plavu ribu osobit je gušt prošetati peškarijom, no u tom obilju sitnih, zdravih ribica lako nam mogu promaknuti - školjke. Nemojte to dopustiti. Uz srdele i inćune ili štogod bijele ribe, ako vam je cijena po volji, kupite i koje kilo pedoča, nećete pogriješiti.

Evo vam i dodatni razlog, pored onog da je riječ o omiljenom dalmatinskom jelu iza kojeg je pravi gušt popiti čašu bevande pa malo ubiti oko: pedoče su vrlo zdrave, a sastav im je po pitanju željeza i proteina bogatiji nego u mesa. Bogate su vitaminima A i B12 na kojima će vam koža, oči i imunološki sustav biti zahvalni, a također i cinkom koji je važan za funkciju imunološkog sustava.

Nudimo vam odličan i jednostavan recept za pedoče na buzaru koji je chef David Skoko otkrio je u svojoj emisiji na HRT-u, "Motor, loza, kuhača".

image
Shutterstock

Dagnje na buzaru

Sastojci (za 5 osoba):

2 kg dagnji
1 l vina
2 limuna
1 glavica češnjaka
1 stručak peršina
100 g krušnih mrvica
rustikalni kruh

Priprema:

Dagnje očistimo četkom ili nožem i dobro isperemo hladnom vodom. Nasjeckamo češnjak i peršin i popržimo ih na maslinovu ulju u dubokom loncu. Ubacimo dagnje, podlijemo vinom i dodamo krušne mrvice. Protresemo, poklopimo i kuhamo dok se dagnje ne otvore. Serviramo buzaru u dvije zdjele uz kriške limuna i rustikalni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 13:38