Teško je odoljeti svježe ispečenim pecivima, osobito kad su primamljivo okruglasta, mekana kao pamuk i puna fine arome sira. Ako vam je nakon ovog opisa došlo da ih zagrizete, baš dobro jer imamo recept. Jednostavan, bez previše posla i kompliciranja.
Po ovom ćete receptu dobiti ukusne, mekane, mirisne pogačice, tako fine da se tope u ustima. Tajna uspjeha je u dodatku kiselog vrhnja, zbog kojeg se baš lijepo napuhnu i dobiju nježniju teksturu.
Što se tiče okusa, taj je na vama, odnosno na siru koji ćete odabrati: ako želite blaži okus jer ćete pogačice jesti s paštetama i namazima, poslužit će vam gouda ili trapist, a ako želite pikantnije pogačice koje možete poslužiti kao grickalicu uz vino, odaberite parmezan ili pecorino. Ako ih planirate grickati uz pivo, bit će savršene s dodatkom cheddara, masdamera ili ementalera.
Pecivo sa sirom
Sastojci:
500 g brašna
200 g sira
10 g suhog kvasca
200 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
2 jaja
1 žlica šećera
1 žličica soli
1/4 žličice papra
Priprema:
Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Smjesi dodajte jaja, vrhnje i naribani sir, a zatim postupno dodajte brašno sa solju i paprom. Kad dobijete mekano tijesto, pokrijte ga i ostavite 20-ak minuta da naraste.
Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga pa okruglim kalupom (ili čašom) režite pogačice i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Po želji ih možete premazati razmućenim jajem i posuti sjemenkama, ali nije nužno.
Ostavite ih da odstoje još 20-ak minuta pa ih pecite 10 minuta u pećnii zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija.