Napraviti lagane, prozračne, mekane i ravnomjerno pečene palačinke koje su samo malo hrskave po rubovima nije tako teško kako se čini, a sve što vas sprječava u postizanju savršenstva je nepoznavanje pravila koja nije dobro kršiti i malih trikova koje je korisno primijeniti. Idemo to ispraviti!
Koji god recept koristili, ne zaboravite ostaviti tijesto u hladnjaku najmanje jedan sat. Gluten, protein koji se oslobađa kada se pšenično brašno i voda pomiješaju, je poželjan u pripremi proizvoda poput poput kruha, ali nam u pripremi palačinki smeta - čini ih žilavima. Hlađenje tijesta nakon što je izmiješano, "opušta" gluten i rezultitra laganim, prozračnim palačinkama.
Kad krenete peći palačinke, koristite tavu od nehrđajućeg čelika s debelim dnom. Takva vam je tava nužna jer se tava za palačinke mora ravnomjerno zagrijavati.
Nadalje, trebali biste biti strpljivi kad zagrijavate tavu na željenu temperaturu. Ako je pokušate zagrijati prebrzo, doseći će previsoku temperaturu pa će vam se palačinke lijepiti za tavu, a mogle bi i početi gorjeti. Umjesto da se za vrijeme pečenja gnjavite s podešavanjem temperature, bolje se malo stpiti na samom početku.
Strpljenje će vam trebati i dok čekate pravi trenutak za okrenuti palačinku. Nipošto to nemojte napraviti prerano. Pričekajte da površina palačinke postane mat i da joj rubovi počnu smeđiti prije nego što je pokušate okrenuti. Ako krenete prerano, može se potrgati ili biti nedovoljno pečena.