Kad zapuše bura, nema boljeg jela od jote. Grah i suho meso pobrinu se za sitost, a kiseli kupus nas čuva da se ne prehladimo, teško da može bolje. Upravo zato jota je omiljeno jelo na širokom području od Dalmacije do Istre, a ako ćemo pravo i još šire. Slična jela jedu se diljem Europe, pri čemu se koriste i sastojci poput krumpira ili ječma te različitih začina koji potiču probavu i smanjuju nadimanje.
Mi vam nudimo jedan od jednostavnijih recepata, a ako ga poželite još malo oplemeniti, samo naprijed.
Jota
Sastojci:
500 g ribanog kiselog kupusa
250 g graha
250 g suhog mesa
1 luk
crvena paprika
malo masti ili ulja
sol, papar
Postupak:
Grah namočite preko noći. Sutradan ga stavite kuhati u lonac hladne vode, a nakon što zavrije vodu promijenite. Kuhajte ga dok nije napola gotov pa ga maknite s vatre i procijedite.
Odvojeno kuhajte suho meso dok ne omekša pa ga procijedite, a dio vode sačuvajte.
Nasjeckani luk prodinstajte na ulju ili masti, kad postane staklast dodajte mu kiseli kupus (po želji ga malo isplahnite). Dodajte soli i papra te crvenu papriku pa zalijte vodom i dodajte malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso. Dodajte napola skuhan grah pa kuhajte još oko pola sata. Ubacite narezano suho meso te kuhajte još 15-ak minuta, odnosno dok grah ne omekša.