StoryEditorOCM

Ovakvu sarmu morate probati: recept iz sasvim neočekivanog kraja Hrvatske sadrži sastojak koji jelo čini još boljim

Piše T. S. M.
9. prosinca 2024. - 16:26

Sezona je kiselog kupusa i sarmi, na veselje bonkulovića. Volite li isprobavati recepte za dobro poznate specijalitete, evo vam jedan vrlo zgodan. Možda nikad ne biste rekli, ali ovaj recept za sarme stiže nam iz - Istre. Ono što ga izdvaja i po čemu nam je zanimljiv je sastojak za još bolji okus. Ne, nisu tartufi, a nije ni istarski pršut.

Ma nije niti jedna namirnica koju biste onako na prvu povezali s Istrom. Ali stvarno ima smisla dodati je - riječ je o sasvim običnom senfu.

Dodate li senf u smjesu s mljevenim mesom, postići ćete pikantnost i dubinu okusa kakve standardni sastojci ne mogu proizvesti. 

Ovaj recept ima još jednu osobitost: u nadjev treba dodati i jaje. Ne znamo što mislite o tom detalju, neki ga vole koristiti jer, kažu, čini nadjev kompaktnijim, drugima to ne dolazi u obzir jer, kažu, jajae ne ide uz kiseli kupus. Što vi kažete na sve to i imate li svoj trik za još bolje sarme? Slobodno nam javite na spiza@slobodnadalmacija.hr.

Istarske sarme

Sastojci:

1,5 kg miješanog mljevenog mesa
1 žličica senfa
2-3 šake riže
3-4 fete pancete
1 režanj češnjaka
1 glava kiselog kupusa
1 jaje
1 par kobasica ili komad suhog mesa
sjeckani peršin
rezani kiseli kupus po potrebi
sol, papar

Priprema:

Odvojite listove za motanje sarme, ostatak nasjeckajte i stavite na dno posude u kojoj ćete kuhati sarme, zajedno s dijelom rezanog kiselog kupusa. Po želji kupus možete isplahnuti da ne bude previše kiseo.

Nasjeckajte pancetu, češnjak i peršin, dodajte im meso, rižu i senf te sol i papar. Dobro promiješajte pa nadjenite listove kupusa, posložite ih u teću, ostavite malo mjesta za kobasice ili suho meso te dolijte vode da pokrije sve sastojke. 

Stavite kuhati, a nakon što uzavre smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol do dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2024 16:27