Tko može odoljeti porciji dobrih špageta? Teško ćete naći takvoga! Omiljena vrsta manistre lijepo nam prija sa šalšom, volimo je s umakom bolonjeze, izvrsna je u carbonari, a lako bi se našlo još poznatih jela u kojima je ta vrsta tjestenine neizostavan sastojak. Za neka od njih mnogi nikad nisu ni čuli - evo, znate li možda za jeloo koje se zove spaghetti alla trabaccolara?
Ako vas je ova zadnja riječ asocirala na trabakule, na dobrom ste tragu. "Pašta s trabakula" radi se od sitne ribe koja se nekoć smatrala "sirotinjskim" ulovom, jer su svi bolji bokuni nuđeni na prodaju. Međutim, kako to često biva, ono što je nekoć bila sirotinjska spiza, danas je specijalitet.
Jelo je nastalo u sjevernoj Toskani, u gradu Viareggiju negdje između 1820 i 1830. godine, a ako još niste čuli za njega ovo vam je prilika da ga isprobate.
Spaghetti alla trabaccolara
Sastojci
800 g miješane sitne ribe (cipal, male trlje, gavuni...)
300 g špageta
3 rajčice
1 režanj češnjaka
1 vezica peršina
1 luk
1 čili papričica
1/2 čaše bijelog vina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Ribu očistite, dvojite glave i odstranite drače.
U veću tavu stavite ulje, dodajte nasjeckani luk, češnjak i rajčice narezane na kockice.
Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte bijelo vino, a kad alkohol ispari dodajte riblje filete.
U međuvremenu zakuhajte vodu za špagete i ocijedite ih dok su još al dente. Špagete bacite u tavu zajedno s ribom, pustite ih da se skuhaju u umaku. Poslužite posuto nasjeckanim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....