StoryEditorOCM
Slanobolje ne može

Marija radi savršen štrudel s nadjevom koji je hit jeseni: otkrila nam je recept i kako razvući kore bez kompliciranja

Piše Spiza SD
18. listopada 2023. - 08:05

Mnogima je jesen u znaku štrudela od jabuka, ali sudeći po društvenim mrežama, ove jeseni smo dobili novi slatki hit: štrudel od šljiva. Sudeći po tome koliko je to voće dobro kad ga se ispeče, bilo u piti ili u procesu izrade marmelade, zaključujemo da je štrudel od šljiva svoj hit status zaslužio sasvim opravdano.

Želite li isprobati koiliko je dobar, prenosimo vam provjeren recept koji nam je ustupila Marija Herjavić Jerkić, meštrovica za slatko i slano čije objave obožavamo pratiti na Instagramu Marija H.J. Pa evo kako Marija radi svoj štrudelić...

image
Marija Herjavić Jerkić

Štrudel od šljiva

Sastojci:

Tijesto:

400 g glatkog brašna
1 veće jaje
40 g ulja
4 g soli
160-170 ml mlake vode

Nadjev:

oko 1,5 kg šljiva
par žlica griza
šećer po želji
vanilija, cimet, muškatni oraščić

Dodatno:

malo maslaca
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zamijesite tijersto od navdenih sastojaka, mijesite dok ne postane elastično i glatko. Oblikujte dvije loptice, premažite ih uljem, pokrijte prekriti prozirnom folijom pa ih ostavite da odmore neko vrijeme, najbolje preko noći u hladnjaku ili barem sat na sobnoj temperaturi.

Ako ste ih čuvali u hladnjaku, izvadite ih na sobnu temperaturu nekoliko sati prije nego krenete raditi.

Šljive narežite na četvrtine, pomiješajte ih s grizom i začinima.

Tijesto razvaljajte valjkom koliko ide pa ga razvucite na stolu preko pobrašnjenog stolnjaka nauljenim rukama, pazeći da ne ostanu debeli rubovi. S jedne strane na nekih pola tijesta rasporedite nadjev, ostatak tijesta poškropite otopljenim maslacem.

Zarolajte štrudel uz pomoć stolnjaka te ga prebacite u nauljenu posudu za pečenje pa ga premažite s malo otopljenog maslaca.

Pecite na 200 stupnjeva dok ne porumeni, a gotovo pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 09:37