StoryEditorOCM
Slanodobro začinjene

Mađarske ukiseljene paprike najbolji su dio svake zimnice: ne morate ih peći ni guliti, ovaj će vam recept olakšati posao

Piše T. S. M.
3. kolovoza 2024. - 08:15

Ne morate čekati rujan za napraviti ukiseljene paprike - upravo su sad na vrhuncu sezone i najbolje za konzumaciju ili preradu. Naletite li na paprike po dobroj cijeni, ne mislite se, kupite koji kilogram viška i napravite ih po mađarskom receptu koji će vam uvelike olakšati posao.

Prema ovom receptu apprike ne trebate peći ni guliti, ali ipak ih nećete kiseliti sirove: kad se rade po ovoj recepturi treba ih očistiti, kratko ispržiti i zatim konzervirati u octu. Želite li pravi mađarski štih, dodat ćete im i koji komadić ljute paprike ili malo sušenog čilija.

Mađarske kisele paprike

Sastojci:

3 kg paprika
100 g soli
50 g šećera
2 l vode
1 l bijelog octa
1 žlica šećera
1 glavica češnjaka
1/2 vezice peršina
malo ljute paprike
malo ulja

Priprema:

Paprike operite, prerežite svaku na pola pa ih očistite od sjemenki i peteljke pa ih prepržite na zagrijanom ulju radeći u serijama.

Paprike posložite u stklenke, naizmjenično sa grubo usitnjenim češnjakom i peršinom. Po želji dodajte malo ljute paprike ili čilija u pahuljicama. Na kraju ih zalijte uljem u kojem su se pržile. Ostavite ih da stoje nekoliko sati, može i preko noći, kaok bi bolje upile okuse začina.

Kad ste spremni za nastavak, zakuhajte vodu, ocat, šećer i sol. Smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha nekih 5-6 minuta. Maknite s vatre, malo ohladite pa zalijte paprike. Poklopite, okrenite naopako, a kad se ohlade pohranite ih u standardnom položaju na prohladno i tamno mjesto.

Mogu se jesti već kroz 2-3 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 16:09