Svi vi koji ste na dijeti, odmah možete prestati čitati, jer naš će vas prijedlog dovesti u tešku napast. A on glasi: zasladite se kiflićima. Zašto ne biste? Vani je hladno, neradni je dan i baš će vam dobro sjesti nešto toplo, slatko i tako mekano da se topi u ustima. Ne pretjerujemo, ovi su kiflići zaista neodoljivo mekani, a tajna je u osobitom receptu.
Ovi se kiflići rade od takozvanog vodenog tijesta čija posebnost nije u tome da se rade s vodom, nego da se - dižu pod vodom. Neobična tehnika zapravo je jako stara i potječe od vremena prije nego je svaka kuća dobilla hladnjak.I još uvijek pali...
Vodeni kiflići
Sastojci:
400g brašna
200 ml mlakog mlijeka
200 g masti
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
1 žlica šećera
1 žličica soli
Priprema:
Kvasac pomiješajte sa žlicom brašna, šećerom i mlijekom pa pustite da odstoji desetak minuta. Pomiješajte s mašću pa dodajte brašno. Umijesite meko tijesto i oblikujte ga u loptu. Zamotajte tijesto u krpu i zavežite joj krajeve pa ga potopite u veću posudu s hladnom vodom, poklopite i ostavite da stoji 2-3 sata.
Potom ga izvadite, podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte u krug. Krug podijelite na trokutiće, na svaki stavite malo nadjeva po izboru pa zarolajte kifliće. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.
Pecite desetak minuta na 200 stupnjeva Celzija, nemojte da uhvate previše boje. Vruće kifliće uvaljajte u šećer u prahu.