Najljepši doručak je, složit će se mnogi, svježe ispečeno, domaće pecivo. Takva poslastica nadmašit će bilo koji adut prosječne pekare, a ako imate dobar recept lako ćete konkurirati i asortimanu kraft pekarnica.
A mi vam ga nudimo. Ne bojte se, nije teško, nema teško dostupnih sastojaka, dugotrajnog dizanja ni zahvata na razini kemijskog laboratorija. Trebaju vam potpuno svakodnevne stvari: brašno - premda recept funkcionira i s pirovim - kvasac, jaje, mlijeko, maslac, sol i šećer. Kako to se s tim sasvim običnim potrepštinama može postići nešto tako dobro, možda se pitate. Tajna je u dodatnom sastojku: kiselom mlijeku.
Sječate li se uopće kad ste zadni put pili kiselo mlijeko? Mnogi od nas nisu ga okusili od vrtića. Možda ni ne znate da se još može naći u prodaji. E, pa može, nabavite ga i uživajte u veličanstvenom pecivu. Ako vam nije pri ruci, a baš vam se odmah jedu ovi kiflići, poslužit će vam jogurt, a za bogatiju teksturu vrhnje.
Super mekani kiflići
Sastojci:
500 g brašna
150 g maslaca
12.5 g svježeg kvasca
250 ml mlijeka
100 ml kiselog mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje
Za premazivanje:
1 jaje
1 žličica ulja
sjemenke
Priprema:
U pola šalice toplog mlijeka razmutite kvasac, dodajte žličicu brašna i šećer. Od brašna, kvasca, jajeta, omekšalog maslaca mlijeka, šećera i kiselog mlijeka zamijesite srednje meko tijesto. Dodajte još malo brašna i ostavite tijesto pola sata na toplom mjestu.
Kad naraste, tijesto podijelite na 18 loptica, svaku razvaljajte u elipsu i zarolajte u roladu pa joj malo savijte krajeve prema unutra kako biste dobili oblik kiflića. Ako želite, prije nego ih zamotate, možete ih premazati džemom ili čokoladnim namazom, no odlični su i bez takvih dodataka.
Oblikovane kifliće poredajte u pleh, premažite jajem razmućenim s uljem pa pospite sjemenkama. Pustite ih da odstoje još 10-15 minuta, pa pecite na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumene