StoryEditorOCM
Slanobiser mora

Kad se spoje omiljeni bosanski desert s popularnom francuskom slasticom, nastaje prava fešta od okusa. Imamo recept!

Piše Spiza SD
22. ožujka 2024. - 08:10

Jedna od atrakcija drugog dana kulinarskog natjecanja Biser mora, koja je u tijeku u Supetru u organizacija udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija bio je kuharski dvoboj između slastičarke koja je godinama vodila slastičarke odjele poznatih splitskih restorana, Ivane Bradarić i sarajevske legenda slastičarstva, Nijaza Hadžiabdića.

image
Saša Burić/ Cropix

U sklopu dvoboja održanog pod nazivom Tufahija vs. pate a choux, Hadžiabdić je pokazao pripremu klasične verzije tufahija, poznatog bosanskog deserta od jabuka punjenih smjesom od oraha, šećera i cimeta zapečenih u pećnici, dok je Bradarić  pokazala moderniju verziju u kojoj je omiljeno francusko prhko tijesto punjeno kompotom od jabuke, hrskavim insertom od čokolade i oraha te je dekorirano slatkim vrhnjem.

image

Klasične tufahije

Saša Burić/ Cropix

Kako to izgleda u praksi možete vidjeti na priloženim fotografijama, a još bi boilje bilo kad biste ga se odvažili napraviti. Imamo recept.

image

Moderna verzija

Saša Burić/ Cropix

Pate a choux – tufahija

Tijesto:                                                    

Voda                               250 g          

Mlijeko                           250 g        

Maslac                            200 g       

Brašno                            300 g                

Šećer                               10 g                            

Jaja                                  500 g         

Vodu, mlijeko, maslac i oba šećera kuhajte do vrenja, pa dodajte brašno i vratite na vatru još minut. Miksajte dok temperatura tijesta ne padne. Jaja sobne temperature dodajte u  tijesto u nekoliko navrata. Tijesto ne smije biti ni rijetko ni gusto.

Craquelin:

Maslac                        150 g               

Brašno                        185 g               

Smeđi šećer               185 g 

Kurkuma                     1,5g 

Sve sastojke zajedno izmiješati. Razvući tijesto između dva masna papira, ohladiti i izrezati odgovarajuće veličine.          

Kompot od jabuke:

Jabuka oguljena i nasjeckana      400 g

Gustin                                               4,5 g

Šećer 2                                              25 g

Limun                                                15 g

Cimet                                                 ¼ žličice

Jabuke, limun i šećer 1 skuhati. Kad su gotove dodati gustin  i cimet. Dobro promiješati i kuhati 1min.

Hrskavi insert s orasima:

Praline pasta od badema   80 g

Bijela čokolada                     80 g

Cornflakes                             60 g

Orah                                       50 g

Orah nasjeckati. Bijelu čokoladu otopiti i dodati u pastu od badema. Na kraju umiješati orah i cornflakes.

Šlag krema:

Šećer                            40 g

Vanilija šećer               30 g

Mliječno vrhnje          480 g

U mliječno vrhnje dodati oba šećera i miksati dok se ne udvostruči smjesa.

Slaganje deserta: pečenom pate choux s cracquelinom izrezati vrh i napuniti s kompotom od jabuka i hrskavim insertom od oraha, dekorirati sa šlagom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 15:20