Jedna od atrakcija drugog dana kulinarskog natjecanja Biser mora, koja je u tijeku u Supetru u organizacija udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija bio je kuharski dvoboj između slastičarke koja je godinama vodila slastičarke odjele poznatih splitskih restorana, Ivane Bradarić i sarajevske legenda slastičarstva, Nijaza Hadžiabdića.
U sklopu dvoboja održanog pod nazivom Tufahija vs. pate a choux, Hadžiabdić je pokazao pripremu klasične verzije tufahija, poznatog bosanskog deserta od jabuka punjenih smjesom od oraha, šećera i cimeta zapečenih u pećnici, dok je Bradarić pokazala moderniju verziju u kojoj je omiljeno francusko prhko tijesto punjeno kompotom od jabuke, hrskavim insertom od čokolade i oraha te je dekorirano slatkim vrhnjem.
Kako to izgleda u praksi možete vidjeti na priloženim fotografijama, a još bi boilje bilo kad biste ga se odvažili napraviti. Imamo recept.
Pate a choux – tufahija
Tijesto:
Voda 250 g
Mlijeko 250 g
Maslac 200 g
Brašno 300 g
Šećer 10 g
Jaja 500 g
Vodu, mlijeko, maslac i oba šećera kuhajte do vrenja, pa dodajte brašno i vratite na vatru još minut. Miksajte dok temperatura tijesta ne padne. Jaja sobne temperature dodajte u tijesto u nekoliko navrata. Tijesto ne smije biti ni rijetko ni gusto.
Craquelin:
Maslac 150 g
Brašno 185 g
Smeđi šećer 185 g
Kurkuma 1,5g
Sve sastojke zajedno izmiješati. Razvući tijesto između dva masna papira, ohladiti i izrezati odgovarajuće veličine.
Kompot od jabuke:
Jabuka oguljena i nasjeckana 400 g
Gustin 4,5 g
Šećer 2 25 g
Limun 15 g
Cimet ¼ žličice
Jabuke, limun i šećer 1 skuhati. Kad su gotove dodati gustin i cimet. Dobro promiješati i kuhati 1min.
Hrskavi insert s orasima:
Praline pasta od badema 80 g
Bijela čokolada 80 g
Cornflakes 60 g
Orah 50 g
Orah nasjeckati. Bijelu čokoladu otopiti i dodati u pastu od badema. Na kraju umiješati orah i cornflakes.
Šlag krema:
Šećer 40 g
Vanilija šećer 30 g
Mliječno vrhnje 480 g
U mliječno vrhnje dodati oba šećera i miksati dok se ne udvostruči smjesa.
Slaganje deserta: pečenom pate choux s cracquelinom izrezati vrh i napuniti s kompotom od jabuka i hrskavim insertom od oraha, dekorirati sa šlagom