StoryEditorOCM
Slanospas za probavu

Juha koja će vas oporaviti nakon Božićne gozbe: odlična je opcija za iskoristiti ostatke blagdanskih jela, a jako ukusna

Piše T. S. M.
26. prosinca 2024. - 12:10

Nakon svečanih obroka kojima smo obilježili Badnjak i Božić, mnoge muči probava. Jeli su što baš i nisu smjeli, a nisu se štedjeli ni po pitanju količine. Za Božić svi volimo pretjerati. Pa tako mnogi pretjeraju i kad odmjeravaju sastojke i sad im je muka gledati sav onaj višak pečenih krumpira, mesa, povrća... Šteta je to bacit, ali ne da im se opet jesti isto ili im to nije opcija zbog uznemirene probave. Eh, uvijek iste brige nakon Božića.

Srećom, postoje rješenja pout ovog: iskoristite dio preostale hrane za ukusnu, gustu juhu koja će vam jako lijepo prijati nakon što ste pretjerali u suhoj i žestokoj spizi. Priprema se poprilično lako, uostalom dio sastojaka već je skuhan, odnosno pečen, a kad se priprema po ovom receptu ostaje vam dosta prostora za improvizaciju - recimo, ako ne želite koristiti ostatke pečenja, u juhu možete dodati kuhani grah ili slanutak.

Dodatni bonus je što se u jelo dodaju začini koji ublažavaju probavne smetnje, a vi možete birati prema svom okusu koje ćete koristiti, stoga su navedeni kao opcije i bez oznake količine. Nemojte pretjerti, najprije stavite malo pa prema potrebi dodajte još.

Juha za dan nakon Božića

Sastojci:

1,5 l povrtnog temeljca (može i od kocke)
500 g ostataka pečenog ili kuhanog krumpira i drugog povrća
250 g ostataka pečenog mesa
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1/2 - 1 luk
1/2 stabljike celera
svježi koromač, đumbir ili metvica
kumin u prahu, kurkuma ili anis u prahu
svježi ružmarin, peršin ili korijander
po želji: malo grčkog jogurta ili krem sira za posluživanje
sol, papar

Priprema:

Zagrijte ulje, dodajte mu sitno sjeckani luk pa ga pirjajte dok ne uhvati boju, zatim dodajte sjeckani celer i pitjajte uz miješanje par minuta. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte ga dvije-tri minute, odnosno dok ne potamni. Dodajte povrtnu juhu i zakuhajte, zatim smanjite vatru.

Kuhajte 10-ak minuta, dodajte ostatke povrća i začine poput kimina, kurkume i anisa te đumbira i kuhajte još desetak minuta. Dio juhe tada premacite u blender i usitnite u glatku smjesu pa je vratite u lonac. Niste li zadovoljni gustoćom, usitnite još dio juhe, a ako vam je previše gusta, dodajte malo vode.

Dodajte meso natrgano ili narezano na kockice, ubacite sol, papar i začine poput peršina, ružmarina i korijandera i kuhajte još 5-6 minuta. Kušajte, po potrebi prilagodite začine i zatim juhu podijelite u tanjure te svaki ukrasite žličicom grčkog jogurta ili krem sira razućenog s malo vode da postane tekuć te sve po želji pospite sjeckanim začinskim biljem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 12:10