StoryEditorOCM

Jeste li znali da je ovaj komad svinjetine idealan za gulaš? Uz jedan mali dodatak pretvorit ćete ga u preukusan obrok

Piše Spiza SD
2. listopada 2023. - 14:45

Kad pomislimo na gulaš, nekako se podrazumijeva da je riječ o jelu od junetine ili govedine, a svinjetina nam po tom pitanju malo rjeđe padne napamet. Osobito kad je riječ o carskom mesu. Ekonomična, ali često malo previše masna pozicija obično se priprema na neki od načina koji omogućuju da se masnoća što bolje ocijedi.

Međutim, carsko meso, odnosno svinjska potrbušina, kako se još naziva, može i u lonac. Preciznije u gulaš. Pod jednim uvjetoma: ako koristite recept poput ovog koji donosimo u nastavku. A taj nam se sviđa zbog još jednog detalja, a taj je što umjesto krumpira uključuje grah, zbog čega uz ovo jelo možemo poslužiti rižu, što ga čini još boljim po pitanju kućnog budžeta.

Gulaš od svinjetine i graha

Sastojci:

400 g crnog graha iz konzerve
400 g konzervirane rajčice
300 g carskog mesa
70 g slanine
1 ​​kobasica
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žličica dimljene paprike
1 list lovora
so, papar

Priprema:

Zagrijte ulje pa mu dodajte na kockice narezanu svinjetinu pa je pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne uhvati boju sa svih strana. Dodajte slaninu narezanu na kockice i kobasicu narezanu na kolutiće. Kad sve lijepo porumeni, dodajte luk i češnjak te pirjajte uz miješanje par minuta.

Dodajte rajčice iz konzerve i lovorov list, dodajte vode da bude jušno pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Dodajte ocijeđeni crni grah, začinite solju, paprom i dimljenom paprikom  pa kuhajte 15-20 minuta ili dok se ne zgusne.

Poslužite s rižom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 20:13