Pitate li se što biste mogli skuhati, a da je zdravo, ukusno i ekonomično te brzo gotovo, evo vam ideja: trkom po srdele i bacite se na pripremu brujeta. Da, brujeta. E, od srdele. A zašto ne?
Brujet od srdele ukusan je barem kao onaj od bijele ribe, a za sastojke ćete vjerojatno "iskeširati" nešto manje.
Srdele na brujet
Sastojci:
800 g srdela
200 ml bijelog vina
4 režnja češnjaka
2 luka
1 žlica koncentrata rajčice
peršin
maslinovo ulje
riblji temeljac ili voda
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju prepržite sitno sjeckani luk. Kad postane staklast dodajte mu češnjak. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte koncentrat rajčice i pirjajte uz miješanje otprilike minutu, zatim zalijte vinom.
Miješajte, a kad alkohol ispari dodajte riblji temeljac ili toplu vodu. Dobro promiješajte pa dodajte sol, papar i peršin te kuhajte par minuta. Dodajte očišćene srdele i kuhajte još 5-6 minuta odnosno 8-10 ako su srdele velike.