Kad je riječ o kremastom i sočnom spoju višanja i vanilije, tko može odoliti? Piramida s višnjama jedan je od kremastih kolača za koji ste sigurno već čuli. Svaka domaćica imala ga je zapisanog u slatkoj knjižici recepata te i dan danas obilježava brojne rođendane i fešte.
Lagan je i osvježavajući, a najbolje od svega je što se brzo i jednostavno priprema - iako ne biste možda rekli zbog svog jedinstvenog oblika i izgleda... Okusom je sličan kremšnitama, ali s dodatkom okusa višanja prava je bomba okusa i idealan za sve toplije dane koji nam dolaze.
Jedino na što trebate obratiti pozornost je to da se lisnato tijesto prilikom pečenja ne odlijepi i da višnje zbog toga ne "pobjegnu" van. Sve ostalo ide "kao od šale"! Evo što vam sve treba za pripremu...
Piramida s višnjama
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
500 g višnji iz kompota (ili svježe)
800 ml mlijeko
500 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
150 g maslaca
prašak za puding od vanilije, 2 komada
vanilin šećer, 1 komad
Priprema:
Otopite lisnato tijesto i razvaljajte svaki komad na cca 20x20. Od svakog komada trebate dobiti pet trakica (svaka bi trebala biti otprilike 5 cm dužine i 15-20 cm dužine).
Kad izrežete trakice na svaku poredajte višnje. Rubove premažite s malo vode pa svaku trakicu zarolajte da višnje budu omotane tijestom. Zatim sve posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
Za pripremu kreme odvojite malo mlijeka sa strane i umutite puding od vanilije. Ostatak mlijeka zakuhajte zajedno sa šećerom i vanilin-šećerom. Kad mlijeko zakuha dodajte mu puding i miješajte četiri do pet minuta, da se ne stvore grudice.
Kad je krema gotova maknite je s vatre i pustite da se ohladi. Možete je prekriti i prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Zatim izmiksajte maslac i dodajte ga u ohlađenu kremu te sve još jednom dobro izmiksajte.
Pripremite četiri trakice s višnjama i premažite ih kremom. Zatim stavite tri trakice i ponovite proces, Nastavite niz sa dvije i za kraj s jednom slažeći tako da dobijete piramidu. Kad ste gotovi premažite cijelu piramidu ostatkom kreme.
Izmiksajte još slatko vrhnje u šlag i premažite cijeli kolač. Bilo bi dobro ga pustite da odstoji cijelu noć u frižideru kako bi se svi sastojci bolje sjedinili. A sutra će biti za prste polizat‘. Uživajte!