StoryEditorOCM
Slanouradi sam

Imamo recept za ljubitelje slanih i hrskavih grickalica, za čas ćete imati popriličnu zalihu koja može trajati danima

Piše SD SPIZA
6. siječnja 2024. - 18:40

Ako uvijek volite grickati nešto slano, vrijeme je da pokušate ispeći domaće krekere. Savršeni su za grickanje uz film ili uz kavu na poslu. Ispečeni i zatvoreni u hermetičkoj posudi mogu vam trajati i do pet dana, ako se ne pojedu prije naravno.

Posuti ih možete po svom guštu, sa sjemenkama koje najviše volite. Iznenadit ćete se koliko je priprema brza i jednostavna, za čas ćete imati popriličnu zalihu grickalica. 

Krekeri

Sastojci:

750 g brašna 
2 žličice šećera
2 žličice soli
4 žlice maslinovog ulja
250 ml vode

Posip:

1 žlica sjemenki sezama
1 žlica sjemenki komorača
1 žlica maka
1 žličica morske soli

Priprema: 

U srednjoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol te dodajte ulje i vodu. Miješajte dok se ne formira mekano, ljepljivo tijesto. Ako na dnu posude i na površini tijesta ostane puno brašna, dodajte još žlicu po žlicu vode dok se brašno ne sjedini.

Podijelite tijesto na dvije polovice i razvaljajte ih u pravokutnike debljine razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine otprilike 1 cm ili tanje. Ako se tijesto počne skupljati dok ga valjate, ostavite ga da odstoji 5 minuta nepokriveno i zatim nastavite s valjanjem.

Površinu tijesta premažite vodom. Pomiješajte sjemenke u maloj posudi i ravnomjerno ih pospite po površini tijesta. Izrežite tijesto na pravokutnike veličine krekera. Prenesite krekere na lim za pečenje i svaki kreker izbodite vrhovima vilice kako se ne bi napuhali tijekom pečenja.

Pecite krekere u pećnici 12 do 15 minuta na 200 stupnjeva, dok rubovi ne porumene. Tanji krekeri će se ispeći brže od debljih pa možete izvaditi krekere kad porumene po vašoj želji i nastaviti peći ostatak. Dok se prva serija krekera peče, razvaljajte i izrežite preostalo tijesto.

Pečene krekere prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 07:40