Želite li pojesti nešto toplo, ukusno i zdravo, ne morate se puno umoriti oko kuhanja niti morate ići u veliki trošak. Sve što vam treba je dobra, domaća, gusta juha puna povrća uz par sastojaka za bolji osjećaj sitosti (a neće naškoditi ni okusu). Jedan od njih je panceta, a drugi je ječam.
Ječam, orzo ili gerštl od davnina je sastojak ovakvih jela i to upravo zbog toga što pruža sitost, a pristupačan je. U novije vrijeme utvrđeno je da je također jako zdrav - povoljno utječe na razinu kolesterola, šećera u krvi i inzulina. Pored toga, pokazalo se kako usporava pražnjenje želuca što može održati šećer u krvi stabilnim i pomoći u kontroli apetita.
To je sasvim dovoljno razloga za skuhati jednu dobru, starinsku juhicu, zar ne?
Jako je jednostavna za pripremu, samo trebate malo strpljenja oko rezanja povrća na kockice. Potrebna vam je podjednaka količina povrća, a ako vam se ne da gnjaviti s vaganjem, samo koristite šalicu od 200 ml kao mjeru: čim je napunite određenom vrstom povrća, prijeđite na drugu vrstu.
Juha od ječma i povrća
Sastojci:
75 g ječma
75 g pancete
75 g luka ili poriluka
75 g mrkve
75 g korijena peršina
75 g korijena celera
75 g krumpira
2 žlice maslaca ili ulja
3 češnja češnjaka
2 lista lovora
slatka crvena paprika u prahu
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
Ječam isperite i ocijedite, a ostale sastojke nasjeckajte na kockice.
Otopite maslac (odnosno zagrijte ulje) pa dodajte poriluk (ili luk) i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte dok češnjak ne zamiriše, zatim dodajte mrkvu, korijen peršina i korijen celera pa još pirjajte par minuta.
Dodajte krumpir i pancetu te pirjajte dok panceta ne ostakleni, dodajte začine i zalijte toplom vodom da prekrije sve sastojke. Ubacite ječam i sol te kuhajte dok ne provrije, zatim smanjite vatru i kuhajte uz dodavanje vode po potrebi dok ječam ne omekša.
Izvadite lovorov list, dodajte papar, kušajte i po potrebi stavite još malo soli. Poslužite posuto sjeckanim peršinom.