StoryEditorOCM
Slanosjećate li ih se?

Dobili smo zgodan recept za kolač koji su mnogi zaboravili: ovako ga priprema Ruža, zna i super caku za osobitu sočnost

Piše Spiza SD
14. listopada 2023. - 08:10

Sjećate li se urmašica? Ako nemate običaj navratiti u susjedne države i niste dovoljno stari da se možete lako prisjetiti specijaliteta u kojima se uživali u okvirima nekadašnje države, sasvim je moguće da nemate pojma o čemu je uopće riječ jer urmašice kod nas nikad nisu postigle popularnost baklava i bureka.

image
Shutterstock

Šteta, jer ta je slastica izvrstan dokaz da se od jako skromnih sastojaka može napraviti kolač koji je pravi užitak pojesti. Evo pogledajte samo recept (i vam ne ostane sve samo na gledanju, vikend je pred nama). Vjerujte, dobar je, jer dobili smo ga od Ruže Despotović čiji profil na Instagramu, Ružina kuhinja, prati skoro 50 tisuća ljudi. Pa evo kako Ruža radi urmašice...

Urmašice

Sastojci:

3 jaja
200 g šećera
2 dl ulja
500 g brašna
1 vrećica praška za pecivo.

Preljev:

12 malih šalica za kavu sa šećerom (1 šalica = 70 g šećera)
15 šalica vode (1 šalica = 75 ml vode)
kriške limuna po želji

Priprema:

Dobro izmiješajte jaja, šećer i ulje uz pomoć pjenjače tako da se ulje ne odvaja od smjese. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo pa zamijesite tijesto i oblikujte urmašice. Složite ih u posudu za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Dok se urmašice peku napravite preljev. Ovaj umak se ne kuha, samo se sastojci dobro miješaju dok se šećer ne otopi.

Vruće hurmašice prelijte hladnim preljevom pa posudu za pečenje prekrijte folijom. Vrlo brzo će upiti preljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 03:26