Jedan od novijih božićnih običaja koji su mnogi rado prigrlili je korištenje Candy Cane slatkiša za dekoriranje blagdanskih aranžmana i za ukrašavanje božićnog drvca. Jeste li ikad gricnuli koji? Ako jeste, znate da imaju fini okus po peperminta, odnosno bar bi ga trebali imati. Nažalost, u mnogim je slučajevima riječ o gotovo nejestivoj masi šećera. I zato vam preporučujemo da oh izradite sami i to u obliku keksa.
Upravo takve radi Mateja Kobeščak, koju pratimo na Instagramu muffinmunchies_. Njeni su od prhkog tijesta i s okusom vanilije. Mateja poručuje da divno mirišu i da su baš savršeni uz šalicu mlijeka.
Candy Cane keksi
Sastojci:
150 g maslaca
75 g šećera u prahu
210 g glatkog brašna
1 žličica paste od vanilije
malo soli
Priprema:
Izmiksajte maslac i šećer, dodajte vaniliju pa umiješajte brašno i sol.
Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i u jedan dio dodajte crvenu boju (ili žlicu kakakaa ako nemate boju).
Napravite jednu kuglicu od crvenog i jednu od bijelog tijesta, izvaljajte ih rukama u trakicu, trakice spojite na vrhu pa preklapajte jednu preko druge. Ponovno malo izvaljajte rukama i redajte na lim za pečenje obložen papirom.
Ako vam je tijesto previše mekano za rukovanje, kratko ga ohladite pa oblikujte štapiće. Stavite u hladnjak na barem sat vremena pa pecite na 180C 12-ak minuta.