Onome tko kaže da ne voli šalšu od poma treba uzvratiti: "Voliš, samo još nisi pronašao pravu".
Šalša od poma jelo je kojim naprosto morate biti oduševljeni - toliko je jednostavno, a tako ukusno jelo koje se može iskoristiti na mali milijun načina te pripremiti na barem upola toliko njih. Dovoljno je ubaciti još jedan dodatak ili neki od klasičnih izbaciti i mogli biste dobiti jelo koje ćete poželjeti jesti barem jednom tjedno.
Jedna od najboljih verzija šalše od poma priprema se po receptu iz talijanskog grada Amatricea, zbog čega se naziva Pasta all‘amatriciana. Posebnost te šalše je u tome što joj se dodaje guanciale, odnosno suhomesnati proizvod nalik na pancetu (radi se od svinjskih obraza i jedan je od najvećih talijanskih suhomesnatih specijaliteta).
Recept je zapravo sasvim jednostavan, a ako ne nabavite guanciale, koristitte pancetu, ali masniju.
Pasta all‘amatriciana
Sastojci:
400 g tjestenine
400 g rajčica
100 g guancialea
50 g peccorina
50 ml bijelog vina
1 ljuta papričica
1/2 luka
malo maslinovog ulja
sol, svježe mljeven papar
Priprema:
Guanciale narežite na kockice pa sa žlicom maslinova ulja zagrijte na srednje laganoj vatri. Kad slanina postane staklasta, ubacite luk i čili.
Čim slanina postane hrskava, zalijte vinom.
Kad se tekućina reducirala za tri četvrtine, dodajte rajčice, grubo nasjeckane.
Kuhajte 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne. Ako ste koristili konzervirane, bit će gotovo i ranije.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu, a kad postane al dente, procijedite je i dodajte umaku