Mnogi tvrde da su baini kolači najbolji, a možda je baš to razlog što se ova nostalgična i jednostavna, a pritom vrlo fina slastica od prhkog tijesta i kremastog nadjeva naziva bakinom tortom, odnosno, u izvorniku, torta della nonna. Ako ste raspoloženi za jednu lijepu porciju ovog talijanskog specijaliteta aromatiziranog limunom, nudimo vam dobar recept...
Torta della nonna
Sastojci:
Tijesto
300 g brašna tipa 00
1 žličica praška za pecivo
130 g šećera
150 g maslaca
2 jaja
1 neprskani limun
Kremasti nadjev
5 žumanjaka
100 g šećera
30 g brašna tipa 00
600 ml punomasnog mlijeka
1 neprskani limun
1/2 mahune vanilije, ostrugane sjemenke
Ukras:
80 g pinjola, ispranih u hladnoj vodi
šećer u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u velikoj zdjeli i vršcima prstiju utrljajte maslac narezan na kockice u brašno dok ne dobijete grubu, mrvičastu smjesu. Dodajte jedno cijelo jaje i jedan žumanjak te naribanu koricu limuna i mijesite dok se tijesto ne sjedini u glatku kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
U međuvremenu napravite kremu. Pjenasto miksajte žumanjke s polovicom šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Polako dodajte brašno i nastavite miješati dok se smjesa potpuno ne sjedini. Dodajte 60 ml mlijeka i dobro izmiješajte, a ostatak mlijeka stavite u lonac s ostatkom šećera, trakicama limunove korice i sjemenkama vanilije i kuhajte na laganoj vatri.
Kad dođe blizu vrenja, maknite s vatre, uklonite koricu limuna pa u tankom mlazu uz neprestano mliješanje dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Kad smjesa postane glatka prebacite je u lonac i kuhajte je na laganoj vatri dok ne postane gusta i sjajna, često miješajući. Nemojte dopustiti da prokuha jer bi mogla zagorjeti.
Čim se zgusne, maknite kremu s vatre i stavite je u staklenu zdjelu, a tu zdjelu stavite na ledenu kupku kako bi se krema brže ohladila. Prekrijte površinu prozirnom folijom da se ne stvori kožica i ostavite da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem i pobrašnite kalup za tart promjera 26 cm, a iz hladnjaka izvadite tijesto pa ga podijelite na 3 dijela. Dva dijela spojite i razvaljajte u krug debljine 2 mm koji je dovoljno velik da prekrije dno i stranice kalupa. Izbockajte vilicom cijelu površinu tijesta i uklonite višak koji visi preko rubova.
Pripremljeno tijesto nadjenite kremom i poravnajte joj vrh, a preostalo tijesto razvaljajte u tanki krug koji je dovoljno velik da potpuno prekrije vrh tarta. Odrežite sav višak, a zatim spojite gornji i donji rub pa površinu tarta pospite blago navlaženim pinjolima i nježno ih pritisnite kako bi se zalijepili za tijesto
Pecite 45 minuta ili dok tijesto posvuda ne porumeni. Pustite da se torta potpuno ohladi prije nego što je pospete šećerom u prahu, narežete i poslužite.