Krumpir vam se često kvari? Truli, klija? Onda sasvim sigurno ne znate odgovor na pitanje uz koju namirnicu krumpir nikako ne smijete držati, a koju biste mu namirnicu trebali držati u blizini.
Odmah ćemo vam otkriti i jednu i drugu. Prva je luk, druga jabuka. A evo i zašto.
Luk je, ne bi se reklo na prvu, ali tako je, namirnica s visokom postotkom vode. S vremenom će dio te vode ishlapiti, a ako je blizini luka krumpir - eto problema. Krumpir će u vlažnim uvjetima lako početi truliti, a mogao bi i proklijati ako je temperatura odgovarajuća.
Jabuke, s druge strane, stajanjem otpuštaju etilen, zbog čega ih inače nije dobro držati u blizini banana, jer će banane početi truliti, ali ih je dobro držati pored k‘o kamen trvdih krušaka, jer će im pomoći da postanu sočne i mekane. Kad je riječ o krumpiru, djelovanje etilena je vrlo zanimljivo - neka su laboratorijska istraživanja pokazala da može spriječiti klijanje krumpira.
Napomenut ćemo da je u pokusima korišten čisti etilen, dok se ovaj savjet odnosi na jabuke - a koliko će etilena vaše jabuke ispustiti ne bismo vam znali reći, no vjerojatno ipak nešto manje nego što ga je bilo u spomenutim pokusima. Ipak, vrijedi pokušati, neki tvrde kako djeluje.