Zimi svi volimo gusta i krepka jela na žlicu, a da bi nam takva najbolje uspjela najčešće je potrebno dugotrajno kuhanje, tijekom kojeg se mekši sastojci raspadnu i spoje u moćnu, ukusnu mješavinu. I to je sasvim okej kad kuhamo vikendom pa nas nije briga što će za pripremu jela trebati odvojiti najmanje dva do tri sata, no kad se suočimo s užurbanošću radnoga dana ili se jednostavno nismo sjetili staviti sve sastojke koje jamče gust i fin umak, potrebni su nam mali trikovi.
Jedan od najboljih je izuzetno jednostavan, a za razliku od zaprške, kojoj mnogi pribjegavaju u ovakvim situacijama, ne opterećuje probavu, a može se pripremiti i tako da ne sadrži gluten, koji mnogima smeta.
Sve što vam je potrebno je malo vode u koju ste umiješali malo brašna. U slučaju izbjegavanja glutena vaš adut je škrob, a vi birate hoće li taj biti krumpirov, kukuruzni ili tapiokin. Voda bi trebala biti hladna, a što se tiče omjera, optimalno je staviti 1 žlicu na 30 ml vode.
Ovo je puno bolja opcija od dodavanja brašna ili škroba izravno u jelo, jer u ovom slučaju izbjegava se nastajanje grudica. Treba samo pripaziti da je jelo u koje se dodajte još uvijek na "špaheru" jer se mješavina vode i brašna, odnosno gustina, treba prokuhati još koju minuticu, kako bi odradila svoje i zgusnula jelo.