Notice: Undefined property: stdClass::$video in /var/www/f04-2024.slobodnadalmacija.hr/web/components/com_ocm/models/item.php on line 775

Notice: Undefined property: stdClass::$video in /var/www/f04-2024.slobodnadalmacija.hr/web/components/com_ocm/models/item.php on line 775
StoryEditorOCM
Savjetilakše ne može

Želite li bolji gulaš, varivo ili umak, ovaj će vas spoj spasiti. Samo ih pomiješajte na pravi način, učinit će čuda!

Piše T.S.M.
12. siječnja 2024. - 08:10

Zimi svi volimo gusta i krepka jela na žlicu, a da bi nam takva najbolje uspjela najčešće je potrebno dugotrajno kuhanje, tijekom kojeg se mekši sastojci raspadnu i spoje u moćnu, ukusnu mješavinu. I to je sasvim okej kad kuhamo vikendom pa nas nije briga što će za pripremu jela trebati odvojiti najmanje dva do tri sata, no kad se suočimo s užurbanošću radnoga dana ili se jednostavno nismo sjetili staviti sve sastojke koje jamče gust i fin umak, potrebni su  nam mali trikovi.

Jedan od najboljih je izuzetno jednostavan, a za razliku od zaprške, kojoj mnogi pribjegavaju u ovakvim situacijama, ne opterećuje probavu, a može se pripremiti i tako da ne sadrži gluten, koji mnogima smeta.

Sve što vam je potrebno je malo vode u koju ste umiješali malo brašna. U slučaju izbjegavanja glutena vaš adut je škrob, a vi birate hoće li taj biti krumpirov, kukuruzni ili tapiokin. Voda bi trebala biti hladna, a što se tiče omjera, optimalno je staviti 1 žlicu na 30 ml vode.

Ovo je puno bolja opcija od dodavanja brašna ili škroba izravno u jelo, jer u ovom slučaju izbjegava se nastajanje grudica. Treba samo pripaziti da je jelo u koje se dodajte još uvijek na "špaheru" jer se mješavina vode i brašna, odnosno gustina, treba prokuhati još koju minuticu, kako bi odradila svoje i zgusnula jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2024 17:49