StoryEditorOCM
Savjetipripazite!

Velika greška u pripremi povrća zbog koje se gubi ono najvrjednije: mogi je rade, a evo kako bi trebali postupiti

Piše Tea Sumić Miletić
18. rujna 2024. - 12:56

Tko želi dobro i zdravo jesti, sigurno će u prehranu uključiti puno povrća. Oni koji vole otići korak dalje, potrudit će se nabaviti domaće, po mogućnosti uzgojeno bez pesticida i drugih kemikalija. Možda će se čak raspitati ili baciti u istraživanje oko pitanja na koji način to blago iz prirode pravilno uskladištiti, kako bi se u njemu očuvalo ono najvrjednije - bogatstvo minerala, vitamina, biljnih pigmenata i drugih sitnih, ali moćnih tvari koje su nam pogtrebne za pravilno funkcioniranje, a nije na odmet ni to što pridonose boljem okusu povrća.

Drugi će ga samo tutnuti u pretinac za povrće svog hladnjaka i nadati se najboljem.

image
Shutterstock

No, ni sav taj trud ni sve te nade neće vam puno pomoći ako radite jednu uobičajenu grešku u pripremi povrća pa poput mnogih padate na prvom koraku. Pranju tog s pravom obožavanog zelenila.

Ova ogromna pogreška za mnoge je ustaljena rutina, nešto što su naučili od mame i bake ili pak običaj kojeg se drže jer im tako najviše odgovara. Radite li je i vi?

image
Shutterstock

Ako potapate povrće u vodu i puštate ga da se tako opere, odgovor je, najvjerojatnije potvrdan. Ovisi o tome koliko ga dugo ostavljate da se namače. Držite li ga u vodi koju minutu, dok se ne otopi zemlja, a sitne bubice počnu bježati glavom bez obzira, sve je u redu. Još bi bolje bilo obaviti ovaj proces u, kako se to nekoć govorilo, više voda. No ako ga potapate u vodu pa se ponašate kao da ste mu priredili kupku i bavite se drugim stvarima dok povrće leži i namače se, e pa onda imate problem.

Ostavljate li povrće u vodi dulje nego je potrebno, a to obično znači sve preko 5-6 minuta, dopuštate mineralima i vitaminima topivim u vodi da pobjegnu zajedno s vodom koju ćete nakon pranja proliti u sudoper. Vrijeme pranja povrća skratite ili pribjegnite drugoj, još učinkovitijoj praksi: perite povrće pod mlazom vode. 

image
Shutterstock

U namakanju povrća leži još jedna opasnost, ona od zaraze, a ta je osobito izvjesna za povrće koje smo prije potapanja narezali ili ogulili. Neki stručnjaci nam zbog toga savjetuju da povrće najprije isperemo pod mlazom vode, a zatim kratko potopimo te proces pranja završimo još jednim ispiranjem tekućom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 12:57