Blitva, špinat, raštika, verzot, salata i drugo zeleno lisnato povrće izuzrtno je bogat izvor hranjivih tvari i mogu se pripremiti na raznorazne ukusne načine, ipak, unatoč tome, mnogi ih ne jedu u dovoljnoj količini. No jednako je loša praksa kojoj mnogi pribjegavaju prije nego pristupe samoj pripremi jela...
Unatoč tome što je to uobičajen način čiščenja, nemojte namakati lisnato povrće. Ako ih potopite u vodu, štetni mikroorganizmi s jednog lista mogu se proširiti na ostale. Također, ako ih potopite u sudoper, bakterije oje su se tamo zadržale nakon baratanja sirovim mesom, ribom i piletinom, a uzrokuju trovanje hranom, mogu kontaminirati zelje, što je osobitno nezgodno u slučaju salate, rukole, baby špinata i drugog povrća koje jedemo sirovo, u salatama i smoothiejima.
No to je samo dio problema. Povrće je već bogato vodom i zato ga ne bismo trebali namakati u vodi, jer se većina minerala gubi u vodi u kojoj ga držimo dok nastojimo potaknuti otapanje nečistoća i sitnih bubica. Dok se namače u zdjeli s vodom, povrće će također izgubiti dio vitamina.
Vitamini C i D, kao i minerali poput kalija, otopit će se u vodi. Prema nekim istraživanjima, namakanjem se gubi gotovo 40% topivih vitamina i minerala.
Kratko namakanje od dvije-tri minute ipak neće biti škodljivo u tolikoj mjeri, no najbolji način pranja te vrste povrća je od mlazom vode.