StoryEditorOCM
SavjetiTeflonske tave

Teflonske tave navodno štete zdravlju. Čelične su zdravije, ali se hrana lijepi. Evo i top trika kako to spriječiti

Piše M. K. P.
29. lipnja 2024. - 12:33

Nedavni Instagram video autora ‘basedsupplies‘, inače platforme posvećene promicanju zdravog načina života preko prirodnih proizvoda, izazvao je niz reakcija i različitih komentara. Naime, u videu autori upozoravaju na navodne zdravstvene rizike i probleme s čišćenjem ogrebanih teflonskih tava i teflonskog posuđa uopće.

Konkretno, teflon, trgovački naziv za politetrafluoroetilen (PTEE), bio je pod povećalom zbog prethodne upotrebe perfluorooktanske kiseline (PFQA) u proizvodnom procesu, a povezan je s različitim zdravstvenim problemima, kao što su problemi sa štitnjačom, neplodnost i rak, te je postupno bio izbačen iz proizvodnje od većine proizvođača od 2013. godine. 

image

Teflonska tava i tava od nehrđajućeg čelika

Screenshot/ Instagram/

Video započinje zapečenom i izgrebanom tavom, gdje autor objašnjava: "Ako vam tava ovako izgleda, vjerojatno se igra s vašim hormonima. Vjerojatno mislite da ni ova nije dobra, jer nije neljepljiva ‘non stick‘ tava", pritom pokazujući tavu od nehrđajućeg čelika. U nastavku videa, autor upozorava na štetnost teflonske tave i rizik koji nastaje kada se tava pregrije, jer tada dolazi do ispuštanja otrovnih para.

image

Tava je dovoljno vruća tek onda kada se voda formira u ovakva ‘zrna‘

Screenshot/instagram/
image

Kako zagrijati tavu da postane neljepljiva

Screenshot/instagram/

Uslijedio je savjet kako na tavi od nehrđajućeg čelika ispeći nešto a da se ne zalijepi: "zagrijte tavu, dodajte malo vode i čekajte da se stvore mali krugovi kapljica koje ‘plešu‘ po tavi i tada je tava dovoljno zagrijana i postaje neljepljiva za kuhanje". Cijeli video možete pogledati u nastavku dolje, kao i neke od komentara pratitelja.

image

Komentari pratitelja

Screenshot/instagram/
image

Komentari pratitelja

Screenshot/instagram/
image

Komentari pratitelja

Screenshot/instagram/

U magazinu Dobra hrana, pak, pišu: 

Umjesto da u hladnu tavu ulijete ulje i pustite da se zajedno zagrijavaju, probajte odgoditi dodavanje masnoće

Neprestano se svađate sa svojom tavom od nehrđajućeg čelika jer vam se hrana u njoj uporno lijepi, a sama tava bori se s vama i kada dođe vrijeme za njezino pranje pa razina frustracije u vama samo raste? Razumijemo potpuno! Srećom, jedan jednostavan trik može vam pomoći da zakopate ratnu sjekiru, vratite svoju tavu natrag na štednjak te ponovno počnete uživati u kuhanju.

Dok će većina u žurbi u hladnu tavu staviti ulje, pričekati da se ono zagrije i onda ubaciti hranu koju žele pripremiti, kod nehrđajućeg čelika dobro je pustiti da se na laganoj vatri tava prvo malo zagrije suha. No, zagrijavanje tave na suho ne znači da svoje posude smijete držati dugo na jakoj vatri bez ulja jer se tako materijal može izvitoperiti i uništiti! Riječ je svega o nekoliko minuta na niskoj vatri. Pritom površina ne smije biti užarena, nego tek toliko da kapljica vode koju ste stavili za test počne cvrčati i "bježati" po tavi.

Zagrijavanjem se materijal blago širi, zbog čega će se i ulje kada ga stavite u tavu bolje rasporediti.

Upravo se na tu temu povela rasprava na Twitteru na objavi korisnice @practicalkitch, koja je istovremeno izazvala oduševljenje, ali i nevjericu drugih kulinarskih entuzijasta. Povod za tweet bio je veliki broj negativnih recenzija na račun raznih tava izrađenih upravo od nehrđajućeg čelika, koji je potaknuo autoricu da upozori na korak koji većina preskače.

Među iznimkama od ovog pravila našli su se komadi piletine s kožom koja je u izravnom doticaju s tavom te slanina, jer će obje namirnice zagrijavanjem početi puštati vlastitu masnoću u tavu. Pritom se one mogu staviti i na suhu hladnu tavu pa na niskoj vatri postepeno zagrijavati.

Jedan od razloga zašto se hrana lijepi u tavama koje nemaju neprianjajući unutarnji sloj svakako je i premalo ulja koje se koristi zbog velikog fokusa na smanjenje masnoća u prehrani koje nije uvijek pravilno usmjereno te često otežava samo kuhanje. Problem bi mogli imati svi koji na ovaj način žele pripremiti namirnice koje zbog svoje strukture upijaju ulje kao što je to, primjerice, tofu pa je rješenje povećati količinu dostupnog ulja te kasnije ocijediti višak po potrebi.

Ako vam se hrana lijepi za podlogu prilikom pečenja, to također može značiti i da ste je počeli micati, dizati i preokretati prerano i da sama hrana još nije spremna. Umjesto toga dajte joj još koju minutu dok se hrana sama ne otpusti s podloge.

Našli su se tu i drugi praktični savjeti, među kojima je i dobar stari trik za uklanjanje komadića hrane koji su se zalijepili podlijevanjem s malo vode ili temeljca kako bi se otpustili. Taj je postupak poznat i kao deglaziranje, barem kada se koristi kao uvod u pripremu umaka od karameliziranih dijelova hrane, no svakako je koristan i kao početna metoda čišćenja same tave.

Naime, ako vam se ipak dogodi da vam nešto zagori, bilo zbog žurbe ili trenutka nepažnje, bez brige, ulijte u tavu prst vode, pustite da zavrije, zatim dodajte sodu bikarbonu te dobro izmiješajte, pustite da opet zavrije i špatulom prijeđite po zagorenim dijelovima. Ugasite vatru, ostavite da se sadržaj ohladi, a zatim operite toplom sapunicom i spužvicom.

Je li teflon štetan?

Net.hr je svojevremeno pisao:

"Ako je teflon imalo oštećen, govorim o nekim mikrooštećenjima koja ne vidite, takav teflon možete slobodno baciti iz kuhinje. Zato što se takav teflon pri visokim temperaturama brzo raspada i razgrađuje na kemikalije...", kazao je Valerije Vrček, profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Da s njim treba biti oprezan, upozoravaju i s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

"Ono što je bitno naglasiti - takvo posuđe se treba pogledati je li glatkih površina. Jer za vrijeme pečenja i kuhanja u takvoj posudi bi moglo doći do otpuštanja toksičnih tvari ako te površine nisu glatke. Ono što je isto jako važno istaknuti je da kad se manipulira takvim posuđem, da se ono ne pregrijava u smislu da se prazna tava stavi na zagrijavanje", kazala je Jasna Bošnir s Odjela za zdravstvenu ispravnost.

Ono što mnogi ne znaju - teflon je zapravo plastika. Punim imenom poli-tetra-fluoretilen. I kod njega je sporna kemikalija PFOA, koja je prikladno dobila ime "vječna kemikalija" jer se gotovo ne može razgraditi.

Iako nema istraživanja koja potvrđuju štetan utjecaj teflonskog posuđa na zdravlje ljudi, dobro provjerite je li vaše oštećeno i pazite da na teflonu kuhate i pečete na umjerenim temperaturama, naveli su stručnjaci. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 12:33