StoryEditorOCM
Savjetifrigano

Pržena riba bit će još ukusnija, hrskavija i sočnija ako brašno zamijenite ovim sastojkom. Upit će i daleko manje ulja!

Piše T. S. M.
11. rujna 2024. - 18:36

Kardiolozi i nutricionisti će se naljutiti što vas ovako mamimo na "grijeh", ali mora se priznati da je riba, osim na gradele, najbolja kad je - pržena. Da, da, sočna je i krasna i kad se ispeče u pećnici, ali zapravo je sasvim jedinstven gušt grickati dobro upržene repiće friško frigane ribe ili, još bolje, cijele pržene girice, gavuniće, inćune... Mljac.

Međutim, koliko god postupak prženja ribe bio tehnički jednostavan, ostaje dovoljno mjesta za male trikove koji znače veliku razliku. Već smo vam pisali o samom procesu prženja, vjerujemo da je po tom pitanju već sve jasno, no znate li da postoji nešto puno bolje od običnog brašna kad je riječ o valjanju ribe prije prženja.

image
Shutterstock

Pod jedan, običnom bijelom brašnu možete dodati žlicu kukuruzne krupice (mljevenog kukuruza za palentu) pa će biti još hrskavija.

Pod dva, brašno možete potpuno preskočiti i umjesto njega koristiti gustin. Zašto?

image
Shutterstock

Zbog toga što se ponaša drugačije od brašna za vrijeme prženja. Za razliku od brašna, kojeg dio otpadne za vrijeme prženja, što je loše iz više razloga, a jedan od njih je taj što će to brašno koje je otpalo u nekom trenu početi gorjeti, gustin formira kompaktniji, manje rastresit omotač oko ribe.

Zahvaljujući korištenju gustina, frigana će vam riba biti sočnija, a ujedno će upiti manje ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 18:37