StoryEditorOCM
SavjetiEvo u čemu griješite

Piletina vam je uvijek suha i tvrda? Promijenite uobičajeni način pripreme i konačno ćete uživati u mekom i sočnom mesu

Piše T. S. M.
18. listopada 2024. - 07:05

Uvijek je dobro negdje pri ruci imati komad piletine od prsiju jer ta nam namirnica omogućuje pripremu ukusnih i hranjivih jela u relativno kratkom roku i uz ne baš pretjeranu količinu truda. Međutim upravo su pileća prsa jedna od namirnica koje mnogi zaobilaze u širokom luku - ne samo zbog paprene cijene nego i zbog toga što im nikad ne ispadnu kako treba.

Pileća je prsa, zapravo, jako lako upropastiti, pa se nemojte puno gristi ako ste među onima koji ih uvijek uspiju presušiti ili im redovito ispadnu tvrda. No to se da ispraviti, samo malo promijenite način pripreme.

Jedna od najvećih pogrešaka je ostaviti prsa u izvornom obliku jer su po prirodi vrlo nepravilnog oblika. Zbog toga jedan dio uvijek ostaje sirov, dok se drugi isuši. Kako biste to ispravili, isfiletirajte ih u manje komade pravilnijeg oblika ili ih pokušajte izravnati uz pomoć bata za meso.

image
Shutterstock

Bezo obzira na metodu pripreme, pripazite na temperaturu i počnite s visokom, kako bi se meso s vanjske strane dobro zapeklo. Ovaj će postupak zadržati sokove u mesu, a ujedno će mu dati finu karameliziranu koricu koja podiže okus jela.

Važno je i pravilno utvrditi jesu li prsa gotova - ako ih predugo pečete, pirjate ili grilate, postat će tvrda, a najvjerojatnije i suha. Pravilo je da je piletina gotova kad termometar za meso očita vrijednost između 71 i 75 stupnjeva Celzija. Nemate li ga, pritisnite meso rukom: trebali biste osjetiti da je čvrsto, ali još uvijek elastično.

Treća greška koja umanjuje uspjeh jela od pilećih prsa je nestrpljivost na samom kraju: morate ih pustiti da se odmore nakon termičke obrade, kako bi se sokovi rasporedili i proželi cijeli komad, umjesto da iscure prilikom rezanja. Tek nakon što se meso odmorilo desetak minuta i pod uvjetom da ste poslušali prethodne savjete, moći ćete biti sigurni da ćete uživati u sočnoj i mekanoj piletini od prsiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 07:07