StoryEditorOCM
Savjetiimpresivan sastav

Ovaj dio češnjaka svi bacamo u smeće, neki tvrde da je najzdraviji: pun je vrijednih sastojaka, evo kako ga iskoristiti

Piše T. S. M.
11. rujna 2024. - 07:05

Mnogi od nas muku muče sa skidanjem kožice s češnjaka i to im je jedna od najmrskijih zadaća pri kuhanju. Nećemo sad ulaziti u to koja je najbolja metoda, Tik Tok i YouTube puni su savjeta koji više ili manje pale, nego ćemo vas natjerati da se zapitate radite li grešku nakon što tu ljusku konačno skinete s režnja češnjaka.

Mislimo na bacanje. Jer s njom možete napraviti jako puno stvari.

image
Shutterstock

Ako vam okus koji se iz nje može izvući nije dovoljno dobar razlog, primite na znanje da se i u ljusci češnjaka kriju korisne tvari, baš kao i u reskim, aromatičnim režnjevima te začinske biljke, samo u drugačijoj koncentraciji. Neki će reći da je koncentracija čak i viša nego u dijelu koji inače koristimo za jelo.

Ljuska koju nas većina baca sadrži vitamin A, koji je važan za vid i imunitet, vitamin C, koji je snažan je antioksidans i važan je za normalan rast svih tkiva, a također je puna protuupalnih fenilpropanoidnih antioksidansa. Bogata je specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni tlak i sprječavaju stvaranje naslaga na arterijama. Svi ovi sastojci izvrsni su za zdravlje srca, sprječavanje i ublažavanje probavnih problema, snižavanje kolesterola, a neki vjeruju da pomažu u prevenciji nekih vrsta raka.

image
AFP

No kako iskoristiti tu ljusku koju je tolika šteta baciti? Ponajprije, pobrinite se da koristite češnjak iz organskog uzgoja inače se nećete napuniti vitaminima, nego pesticidima i fungicidima.

Nadalje, osigurajte pozamašnu količinu. Da bi vam to pošlo za rukom, držite u hladnjaku ili u smočnici vrećicu u koju ćete stavljati sve ljuske češnjaka koje skinete, a ako se bojite kvarenja, možete je staviti i u zamrzivač. Kad skupite malo veću količinu, suhajte ga u vreloj vodi, dovoljno će biti desetak minuta kuhanja. Kuhate li dulje, dobit ćete izraženiji okus. Dobivenu juhu potom procijedite i koristite za podlijevanje rižota i variva.

image
AFP

Ako želite, možete je koristiti i kao juhu: dodajte joj malo povrća po želji i rezance za juhu i uživajte.

Ljuske češnjaka također možete dodati u variva, juhe, gulaše i slična jela pa ih izvaditi prije serviranja, a možete ih i ispeći pa istući u prah i koristiti kao začin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 07:07