StoryEditorOCM
Savjetistarinski recept

Mađarska pita od jabuka slatka je, sočna i puna okusa: imamo starinski recept bez vaganja, znate li ulogu ovog sastojka?

Piše T. S. M.
24. listopada 2024. - 08:10

Jeste li čuli za mađarsku pitu? Ne, to nije mađarica, uostalom Mađari za mađaricu nikad nisu ni čuli. Riječ je o piti s prhkim tijestom i bogatim nadjevom od jabuka koja se od prosječne pite od jabuka koju pečemo ovdje kod nas razlikuje u nekoliko sitnih, ali bitnih detalja.

Prvi je količina nadjeva - u mađarskoj piti je gotovo dvostruko veća nego u našoj. Drugi je dodatak krušnih mrvica. Znate li koja je njihova uloga? Zadatak im je pokupiti višak soka kako se tijesto ne bi razmočilo, čime se osigurava osobita prhkost kora. Treći je premaz od jaja kojim se pita premazuje prije stavljanja u pećnicu, kako bi imala još ljepšu boju. A ima ih još, ovisno o receptu koji koristite.

Mi imamo recept koji ne zahtijeva vaganje, umjesto toga svi se sastojci odmjeravaju šalicom i to onom od 250 ml. Nama se baš sviđa, a vi ga iskušajte pa sami prosudite je li mađarska pita od jabuka bolja od naše. Ako, pak, imate reept za pitu od jabuka koji smatrate vrijednim dijeljenja s našim čiteteljima, javite nam ga na mail adresu spiza@slobodnadalmacija.hr ili putem naše Facebook stranice, odnosno Instagram profila.

Mađarska pita od jabuka

Sastojci:

3 šalice brašna
1 šalica maslaca
3/4 šalice šećera
1/2 šalice krušnih mrvica
10 jabuka 
4 jaja
cimet u prahu
klinčić u prahu
ribani muškatni oraščić
šećer u prahu

Priprema:

Za kore prosijte brašno, dodajte mu maslac i 2 jaja pa zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela pa ih zamotajte i spremite u hladnjak na oko pola sata do sat vremena.

Za to vrijeme jabuke ogulite i naribajte pa ih ostavite da puste sok.

Prvi dio tijesta razvaljajte na dimenzije lima za pečenje (otprilike 22×35 cm) pa ga pospite polovicom krušnih mrvica.

Jabuke ocijedite, dodajte im začine (vodite se svojim ukusom, ali prednost dajte cimetu) i šećer. Promiješajte nadjev pa ga rasporedite po kori i pospite ga ostatkom mrvica.

Razvaljajte ostatak tijesta pa njime oprezno prekrijte jabuke te ga poto lagano nabockajte vilicom.

Preostalim jajima razdvojite bjelanjke i žumanjke pa žumanjke izmiješajte i njima premažite pitu.

Pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Pečenu pitu malo ohladite pa je pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 08:12