StoryEditorOCM
Savjetisir ili šunka?

Kojim redom idu sastojci na pizzu? Ako ne znate, nikad vam neće dobro uspjeti! Neke bi čak najprije trebalo prokuhati...

Piše T. S. M.
6. listopada 2024. - 19:25

Pizza je tako jednostavno, a opet tako komplicirano jelo. Nevjerojatno je oko čega sve vladaju nedoumice kad je riječ o pripremi pizze, a jedna od stvari koja mnoge zbunjuje je redoslijed stavljanja dodataka na tijesto nakon što je po njemu raspoređen umak. Znate li vi što ide na umak? Sir ili šunka?

Ako ćete najprije staviti šunku, odnosno kobacice, pancetu, što li već, pa tek preko njih sir, poredak vam je pogrešan i pizza vam neće ispasti kako treba. Za početak, popit će previše masnoće iz suhomesnatih proizvoda, ali tu je još jedan problem: sir će se zapeći i skoriti.

Ispravan poredak glasi: najprije sir, a tek zatim suhomesnate delikatese i ostali sastojci.

A znate li da bi neke dodatke najprije trebalo skuhati, odnosno ispeći? Stručnjaci savjetuju da se sastojci poput brokule, blitve, kelja, raštike i krumpira (da, neki i takve dodatke stavljaju na pizzu) najprije skuhaju, jer se u protivnom neće stići ispeći do kraja. Isto savjetuju za gljive, kozice i tikvice, što zapravo rijetko tko radi, ali nama ne zvuči kao loša ideja, pod uvjetom da ih se umjesto u lonac vrele vode kratko baci na tavu ili gril.

Nekim dodatcima termička obrada nimalo ne prija, pa se uvijek dodaju tek nakon što je pizza ispečena. Sigurno ste pogodili da su među takvim sastojcima rukola i bosiljak, ali isto vrijedi i za pršut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 19:26