"Ma šta to oni govore, ko je vidija frigat na maslinovu ulju?", komentirala je jednom moja baka dok smo gledale neku emisiju o kuhanju. Davno je to bilo, ne sjećam se više o čemu se radilo, ali pamtim koliko je bila zgranuta. Friga se, uputila me, na soji. E, znam, sad će mnogi od vas skočiti da ko je to vidija i to je sasvim uobičajena reakcija kad god se povede riječ o ulju i prženju, ali i o kuhanju općenito.
Na kojem je ulju, dakle, najbolje pržiti? Odgovor će ovisiti o tome kome ga postavite. I kad. Preporuke stručnjaka po tom pitanju mijenjaju se barem jednom u dvije-tri godine što znači da ono za što mislite da je idealno po svoj prilici to više – nije.
Ima li uopće smisla više pratiti savjete stručnjaka o tome koja bismo ulja prilikom kuhanja, pirjanja i prženja trebali izbjegavati, a koja koristiti? Možda vam se čini da nema, no ja smatram da ima, jer ako se određena ulja često navode na istom popisu, nekako je izgledno da im je na njemu i mjesto. Pa evo najnovijeg popisa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....