StoryEditorOCM
Savjetipokušajte ovako

Kako oprati raštiku i što s peteljkama? Ova metoda djeluje čudesno, riješit ćete se neželjenog sadržaja. A peteljke...

Piše Spiza SD
23. studenog 2023. - 08:10

Raštika je izvrstan i izdašan prilog, a uz dodatak malo suhog mesa slasno samostalno jelo s okusom nostalgije i svi se veselimo kad je ugledamo na tržnici. No znate li kako je pravilno očistiti? I što napraviti s peteljkama?

Ako ste raštiku ikad pokušali isprati pod mlazom vode, kladimo se da ste završili mokri. Kožasto, debelo lišće raštike kao da je stvoreno da bi nas što više isprskalo dok je peremo, jer kapljice vode s njega baš veselo odskakuju. Nemojte im dati priliku za to. Umjesto pranja pod mlazom vode, odlučite se za bolju metodu.

Lakše ne može. Samo napunite veću posudu vodom pa u nju potopite raštiku. Nakon otprilike četvrt sata namakanja, zemlja i nečistoće će se otopiti i pasti na dno posude, riješit ćete se i pužića, mušica i sličnih "podstanara". Ipak, za svaku sigurnost, prije nego nastavite s pripremom, pomno pregledajte svaki list, a možete posegnuti i za malim trikom.

image
Shutterstock

Ako već na prvi pogled vidite da je raštika puna prljavštine ili insekata, napravite jednostavnu, neotrovnu otopinu za čišćenje. Sve što trebate napraviti je dodati u vodu za pranje zeleni malo bijelog octa i soli. Sol i ocat neće dodati nikakav okus, ali će pomoći u uklanjanju neželjenog sadržaja. 

Spomenuli smo peteljke, odnosno što s njima. Neki ih vole ostaviti, drugi ih skidaju jer se raštika bez peteljki brže skuha. Međutim, skinete li peteljke, bacit ćete barem četvrtinu ukupne težine. Rješenje je odstraniti peteljku, usitniti je i ubaciti u lonac s uzavrelom vodom nekih 5-10 minuta prije nego dodate lišće.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2024 09:30