Grah je ekonomična namirnica puna proteina, a pritom je jako ukusan kad se dobro pripremi. No nekima ovo posljednje pomalo zapinje. Ostane im tvrd, ispadne im bljutav ili im se raspadne.
Puno je razloga zašto se to događa, ali, srećom, postoji i puno rješenja. Jedno od njih pomalo je neobično, ali samo na prvi pogled.
Dodajte mu alkohol. Čak će i obična domaća rakija pomoći. Kako?
Alkohol, bez obzira na vrstu, podiže okus jela, ali također pomaže grahu da upije više okusa nego inače. Nemojte se bojati da ćete se opiti od tanjura graha s kobasicama, alkohol isparava već na relativno niskoj temperaturi. Dakle, nakon što dodate piće i ostavite grah da se neko vrijeme kuha u loncu, većina alkohola će se iskuhati, ali ne prije nego odradi svoje.
Rezultat će biti jelo s grahom znatno složenijeg okusa. Opcija je puno. Burbon se odlično slaže sa zapečenim grahom, meksikanci imaju izvrsno jelo u koje pored graha ide i tamno pivo, a ako volite penne alla vodka, onda znate da se votka dobro slaže s rajčicama pa je dodajte u lonac ako ste s grahom kuhali i pome.
Neki čak tvrde kako alkohol može pomoći grahu da se brže skuha pa bi ovaj savjet svakako vrijedilo isprobati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....