StoryEditorOCM
Pričeneretvanska delicija

Sirotinjska spiza za kojom uzdišu sladokusci: budete li imali sreće nabaviti jegulje, ovako ih pripremite, najslađe su

Piše Stanislav Soldo
16. lipnja 2023. - 17:30

Njezino kraljevsko veličanstvo jegulja. Prva među delicijama bilo da ju se priprema na brudet, peče na žaru ili u novije doba jede kao sushi. Sve u svemu, za jeguljom uzdišu brojni sladokusci. Sirotinjska hrana neretvanskih težaka postala je danas prvorazredna poslastica o kojoj pričaju gastronauti, koji svaki posjet neretvanskoj dolini završavaju brudetom od jegulja, koji je od prošle godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH.

I dok se nekada jegulja lovila na lađe, a lađa može povesti i do jedne tone tereta, danas se ulov jegulje sveo tek na nekoliko primjeraka dnevno. Brojne su prepreke migracijama jegulje u delti Neretve, a svakako su najznačajnije brana na ušću Male Neretve i brana na Svitavskoj akumulaciji (BiH), koje otežavaju migracije staklaste jegulje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 07:24