Autentična dalmatinska kuća u Vrisniku ovih dana bila je mjestom predstavljanja prve knjige autorice Klaudije Gamulin pod nazivom Pašurate - slatko "na glogoj", čiji izdavač/nakladnik je obrt Riva iz Staroga Grada. Predstavljanje je upriličeno na OPG-u Terra Arhaica, a u organizaciji udruge Povratak korijenima koja ima za misiju promicanje kulture ruralnih područja.
Recenzije su napisale profesorica Zorka Bibić iz Hvara te čakavska pjesnikinja i spisateljica Marica Buratović iz Staroga Grada, a u predstavljanju knjige uz autoricu su sudjelovale profesorica Ivana Belić Mustapić iz Jelse i nastavnica slastičarstva Viktorija Čolić Serdar iz Staroga Grada.
Inače, za one koji to ne znaju, pašurate su hvarski naziv za priobalnu inačicu fritule, a "na glogoj" znači spravljanje tijesta zaparivanjem brašna. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i sastavljena je od dva dijela. Općenito o pašuratima u prvom dijelu knjige i recepti kao sastavni dio drugog dijela. Riječ je o pozamašnom, nevjerojatnom broju od čak 74 različita recepta za istu slasticu.
- U iščekivanju Božića, predblagdansko vrijeme uvijek nas, bez razlike, sjeti na djetinjstvo i pobudi sjetnu toplinu oko srca. To je vrijeme koje evocira uspomene na prošla vremena, toplinu doma, obiteljska druženja oko stola i tradiciju koja sve to dodatno začini. Nama na Hvaru, najbliže srcu su naravno tradicije od Božića našega otoka. A njih nalazimo slušajući klapske kolendne pjesme, uz bićerin prošeka, odlazeći na mise zornice, u svjetlosti ognja pred crkvama ali ponajviše u vlastitom domu gdje vrijeme adventa povezujemo s okusima i mirisima koje od rođenja nosimo zapisane i sačuvane u sjećanju kao najveće blago – rekla je Klaudija za predstavljanja knjige, vrsna pjesnikinja i interpretatorica baštine.
Tome dodaje da Pašurate – slatko "na glogoj", nije samo još jedna u nizu dalmatinskih kuharica, čak štoviše, to uopće nije kuharica kako bi ste na prvu promislili. Ona prikazuje koliko je ta slastica ukorijenjena u našem društvu, koliki je njen značaj u evociranju najnježnijih uspomena, te kako se kroz vrijeme stvarala i nadograđivala. Kroz dvjesto godina, vrijeme i prilike utjecali su na pašurate ali one su uvijek ostale jednako svima neodoljive. Knjiga predstavlja znanja i vještine, u nezapisanoj oporuci i nevidljivoj "doti" - mirazu majke koja je, isključivo svojim primjerom u praksi, ostavljala u nasljedstvo svojim kćerima.
- Zapisi o pašuratima, zalog su za budućnost, ali nude i ohrabrenje da se i vi uputite u avanturu pravljenja zlatnih Božićnih kuglica – poručuje Klaudija, a njena sjajna knjiga o pašuratama zasigurno će dati doprinos gastronomskoj baštini otoka Hvara, sačuvati staro umijeće pravljenja "na glogoj", te je za se nadati da će uz kulturne i povijesne vrednote, Otok sunca, mora i soli dodatno zasladiti.