StoryEditorOCM
Preporukesve smo probali

Slastice koje smo dosad gledali na Instagramu, sada možemo pronaći u Splitu! Ovo su tri mjesta koja vrijedi posjetiti

Piše Jelena Banovac
21. prosinca 2024. - 14:49

Iako je Split poznat po svojoj povijesnoj ljepoti i mediteranskom šarmu, često se suočava s kritikama kada je u pitanju raznovrsnost gastronomske ponude. U moru ulja, konzervansa i osrednje ponude, postoje mjesta koja zaslužuju posebnu pažnju. Pekarnice "Zrno ljubavi", "Adelie" i "Butter’s" su primjeri mjesta koja podižu standarde donoseći autentične okuse Francuske.

Adélie – francuski šarm u srcu Splita

Pekarnica "Adélie", smještena u samom srcu grada u Zagrebačkoj ulici svoja vrata otvorila je na  Valentinovo. Iza nje stoji Céline Lukić, žena fascinantne životne priče i francusko-hrvatskih korijena. Nakon karijere pravnice i pilotkinje, Céline je odlučila slijediti svoju strast prema pekarstvu. S idejom da domaćem tržištu predstavi izvornu francusku ponudu, "Adélie" se ističe korištenjem kvalitetnih uvoznih sastojaka.

Zvijezda njihove ponude je Pariška rolica s čokoladom. Hrskava izvana, s bogatim čokoladnim punjenjem iznutra, rolica savršeno balansira okuse i predstavlja autentičan okus Francuske. "Adélie" je mjesto koje odiše profinjenošću, a svaka posjeta pruža poseban doživljaj.

Zrno ljubavi – spoj tradicije i ekološke proizvodnje

"Zrno ljubavi" nije samo još jedna pekarnica – to je mjesto gdje se tradicija spaja s inovacijama, a ljubav prema pekarstvu osjeti u svakom detalju. Smještena na adresi Kroz Smrdečac 31, ova pekarnica već nekoliko godina oduševljava Splićane i njihove goste. Vlasnici, bračni par Vanja Bezjak i Bruno Alloro svojim trudom i strašću stvorili su brend koji ne odstupa od visokih standarda kvalitete.

Bruno, četvrta generacija pekara u obitelji, svoje je znanje donio iz Francuske, dok je filozofiju ekološke proizvodnje dodatno razvijao u Hrvatskoj. Njihovi proizvodi izrađuju se po starim francuskim receptima, a ključna je upotreba isključivo maslaca bez margarina, kao i izbjegavanje konzervansa i umjetnih boja. Sastojci dolaze isključivo od lokalnih proizvođača, poput brašna iz "Eko Jaza". Svaki kruh i slastica izrađeni su s posebnom pažnjom prema detaljima, a Bruno sam provodi vlastitu fermentaciju tijesta.

Kruhovi poput "Zrna ljubavi" s gorgonzolom i orasima te raženi kruh prilagođen dijabetičarima samo su dio njihove široke ponude. Također, nude i bezglutenske opcije.

Ipak, slastice su ono što privlači najveću pažnju. Paris Brest, slastica koja dolazi u dvije varijante – s kremom od lješnjaka i pistacija – istinski je užitak. Obje verzije odišu bogatim okusima, ali bez pretjerane slatkoće. Spoj topline obiteljske atmosfere i svježih proizvoda nametnuo je ovu pekarnicu kao nezaobilaznu destinaciju.

Za razliku od drugih pekarnica, ova se nalazi izvan samog centra grada, što joj daje dodatnu dozu šarma.  

Butter’s – francuski okusi u opuštenoj atmosferi

Smješten u Ulici Matice hrvatske 12, Butter’s, pod vodstvom vlasnika Jerka Cvitanovića, svoja vrata je otvorio 1. svibnja ove godine. Ova craft pekarnica nudi pažljivo biranu selekciju slanih i slatkih delicija.

Uz svaki proizvod, gosti mogu uživati u odličnoj kavi, što ovo mjesto čini idealnim za opuštanje ili jutarnje druženje. Atmosfera je jednostavna, ali ugodna. Njihov Pain au chocolat, klasik francuske pekarske tradicije, savršen je spoj bogatog čokoladnog punjenja i laganog, hrskavog tijesta. No, na meniju su i slane opcije poput kroasana s bademima ili focaccia sendviča, kao i danska peciva te raskošni lemon tart.

Filozofija Butter’s temelji se na jednostavnosti i kvaliteti – svaka slastica osmišljena je tako da istakne najbolji okus sastojaka bez suvišnih dodataka. Mali, ali pažljivo uređen prostor savršeno odražava ovu ideju, pružajući mjesto koje je više od pekarnice –  kutak gdje se francuski okusi susreću s opuštenom dalmatinskom atmosferom.

"Zrno ljubavi", "Adélie" i "Butter’s" tri su pekarnice koje se ističu ne samo kvalitetom svojih proizvoda već i strašću koju vlasnici unose u svoj posao. Svaka od njih donosi poseban dio Francuske u Split.

Na vama je samo jedno – posjetite ih, kušajte njihove proizvode i doživite pravi gastronomski užitak. Dođite i uvjerite se sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 14:50