StoryEditorOCM

Dolis je restoran za sve generacije i prigode u kojem se stvaraju uspomene

Piše Lenka Gospodnetić/Sponzoriran sadržaj
2. svibnja 2024. - 12:14

Naziv "Dolis" u Dalmaciji je već udomaćen, a prva asocijacija vezana uz njega je – dobra spiza. No, otprije nekoliko godina, Splićani prepoznaju "Dolis" kao obveznu restoratersku "poštu" do Poljuda, u tamošnjem su "Dolisu" već svi mi iz grada pod Marjanom nešto profeštali, podružili se ili jednostavno - čestito najeli po normalnim cijenama.

Naime, već su i gosti iz drugih gradova uočili da tik do Poljuda postoji odličan restoran s pogledom na "splitski Colosseum", legendarni stadion i atrakciju samu po sebi. Dolis na Poljudu, u Zrinsko-frankopanskoj ulici mjesto je gdje gost ima sve što mu treba: izvrsnu domaću hranu po pristupačnim cijenama, ugodan ambijent, čak i parkilišni prostor.

Doista, u Splitu ne "treba" dalje tražiti gdje na ručak i večeru, tu smo na pravom mjestu!

image
Josko Supic/Cropix

E sad, postavlja se pitanje: što naručiti? Tu počinju "slatke brige", a mi ćemo vam pomoći sa odabirom. U što god da prstom uprete, nećete pogriješiti: od juhice i dnevnih jela, plate s vrhunskim ćevapima, pljeskavicama i biranim mesnim pozicijama... Kuća se posebice (i s pravom) diči upravo (svima nam milim) specijalitetima s roštilja i vrhunskim dalmatinskim specijalitetima, no moramo naglasiti da bi prava "grijota" bila ne kušati njihovu – peku!

Peka usred grada, bilo kada

Naime, - uz već čuvenu Dolisovu dalmatinsku pašticadu spravljenu po staroj recepturi (s domaćim njokima, dakako) - rečena peka je specijalitet kuće. I to janjeća, teleća ili miješana. Peka, za koju inače treba narudžba unaprijed, čak i odlazak van grada, u Dolisu na Poljudu je u standardnoj dnevnoj ponudi i prodaje se "porciono"! Ne morate sakupiti cijeli kolektiv ili društvo za peku, komotno možete sami doći u restoran i naručiti, recimo, teleću peku za jednu osobu i... Uskoro za stol stiže porcija izdašnih normativa s komadima mesa koje se topi od miline, povrća, krumpira sočnog kakav samo u dobroj peki može biti.

image

Peka
 

Josko Supic/Cropix
image

Janjetina ispod peke.
 

Josko Supic/Cropix

Dolis je mjesto gdje je omjer cijene i kvalitete najbolji u korist gosta, sa spizom koja je provjereno domaća, kao da ste na selu a ne srcu grada, štoviše, dalmatinske metropole. Pogled na školjku Poljuda, k tomu, omiljeni je selfie-point iz restorana, ali u trenutku kad dođe na stol pred vas prekrasno servirano jelo, objektiv ćete bez greške poželjeti usmjeriti prema tanjuru.

image

Somun plata.
 

Josko Supic/Cropix

Osim izvrsnih jela od ribe, mesa ili neke manistrice/rižota i drugog – uz deserte kuće poput bezglutenske čokoladne torte čarobnog okusa, panacotte, cheesea... – Dolis ima još jednu zanimljivost. Za one koji je još nisu otkrili, riječ je o svirkama uživom petkom i subotom, koje će trajati i tijekom cijelog svibnja do ljetne pauze.

image

Čokoladna torta bez brasna.
 

Josko Supic/Cropix

Bez brige, i ljeti Dolis nastavlja s radom, a u moru turističke "gungule" bit će pravo mjesto upravo za blagovanje domaćim gostima. Splićanima i njihovim prijateljima, naime onima koji znaju gdje će dobro jesti bez da ih "ošišaju" previsokim sezonskim cijenama. U Dolisa je i usred ljetne sezone domaći gost – najvažniji gost!

Odat ćemo vam još neke prednosti zašto bi bilo mudro izabrati u Splitu upravo Dolis za klopu. Ako ste tamo u vrijeme ručka, iz bogate vinske karte možete jednostavno izabrati – vino kuće, i to po nevjerojatnoj cijeni od samo 12 eura za litru!

Guštanje u prvorazrednom iću i piću

Da, dobro ste pročitali, ne sedam deci, nego litricu Lagunine Malvazije, odnosno crnog Merlota Laguna, dakle itekako pristojno "vino kuće" je posrijedi. Dakako, nude se i svi drugi napici alkoholnog, ali i bezalkoholnog predznaka.

Ima još. Otprije nekog vremena, u Dolisu se održavaju Oliverove večeri srijedom, uz jelovnike kreirane i nazvane po pjesmama koje je pjevao, te uz gitarsku živu svirku, nenametljivu i romantičnu. I ta će se špranca, po svoj prilici nastaviti i tijekom ljeta, najavljuje susretljivi voditelj restorana Tomislav Perić.

Napomenimo da Dolis na Poljudu ima oko 150 sjedaćih mjesta, no unatoč tom solidnom kapacitetu ipak je mudro na vrijeme rezervirati mjesto za svoje društvo, familiju, proslavu s kolegama...

To je restoran za sve generacije u kojemu se u istom danu može profeštati 50-a godišnjica braka i 18. rođendan, stvoriti uspomene za ostatak života uz guštanje u prvorazrednom iću i piću.

Restoran je otvoren za prvu kavicu i nešto "za pod zub" već od deset ujutro do 23 sata, vikendom do 1, a zatvoren je samo ponedjeljkom.

image

Janjetina ispod peke.
 

Josko Supic/Cropix
image

Teleći kotlet.
 

Josko Supic/Cropix
image

Lešo junetina sa restanim krompirima i salsom.
 

Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. studeni 2024 11:12