StoryEditor
ShowbizUBLAŽAVANJE POSLJEDICA

Valjku, Graši, Gibonniju, Thompsonu... ide veći dio od sedam milijuna kuna državne pomoći: srećom netko se sjetio i mjesta kojima se rjeđe pjeva, a evo što se tim novcem ne smije platiti

14. siječnja 2022. - 12:54

Organizatori više od četiri stotine koncerata, koji će se održati do kraja lipnja ove godine, dobit će sedam milijuna kuna pomoći Ministarstva kulture i medija RH u sklopu akcije "Jer svirati se mora 2", čiji je cilj ublažavanje posljedica protupandemijskih mjera u glazbenoj industriji.

Odabir projekata kojima će se dodijeliti potpore odradila je stručna komisija Hrvatske glazbene unije (HGU) odobrivši nakon ocjenjivanje više od tristo pristiglih prijava, 237 projekata unutar kojih će se izvesti spomenuti koncerti.

U odabiru projekata, navode u predsjedništvu HGU-a, posebna je pažnja posvećena omogućavanju realizacije raznolikih sadržaja, a osobito su se cijenili napori u organizaciji koncerata u manjim sredinama koje su ionako deficitarne u pogledu kulturnih sadržaja.

Tako su sredstva dodijeljena i projektima u potresom pogođenima Petrinji i Sisku, kao i koncertima u Vukovaru, Vinkovcima, Iloku, Valpovu, Virovitici, Đakovu, Gospiću, Otočcu, Metkoviću, Kninu, Ravnoj gori, Starom Petrovom Selu, kao i na otocima Cresu, Murteru, te na nekoliko lokacija na otoku Krku ili, primjerice, u Parku skulptura u Marušićima pokraj Labina...

image
Najveću pojedinačnu pomoć u iznosu od 450 tisuća kuna dobila je za svoju turneju grupa 'Parni valjak', iza koje stoji tvrtka 'Baba Production' d.o.o.
Saša Burić/Cropix


Najveću pojedinačnu pomoć u iznosu od 450 tisuća kuna dobila je za svoju turneju grupa "Parni valjak", iza koje stoji tvrtka "Baba Production" d.o.o. i to za organizaciju šest koncerata popularnog benda u Delnicama, zagrebačkoj Areni, Gospiću, Pazinu, na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovil i u Supetru.

"Baba Production" ukupno će dobiti malo više od 600 tisuća kuna potpora, a ostatak svote iskoristiti za produkciju ostalih koncerata, poput nastupa skupine "Bang Bang" u Rijeci, nekoliko svirki Nene Belana&Fiumensa u Bjelovaru, Gospiću, Krapini i Slavonskom Brodu, koncerta grupe "Dalmatino" na splitskim Gripama 21. travnja, Rade Šerbedžije i "Zapadnog kolodvora" u Krapini i Slavonskom Brodu...

Županja, Kutina...

Ukupno 465 tisuća kuna financijske pomoći za svoje projekte očekuje tvrtka "Cepelin Media" d.o.o. čiji je dio namijenjen dvama Gibonnijevim travanjskim koncertima u zagrebačkom "Lisinskom", te onima zakazanim tijekom svibnja i lipnja u Županji, Kutini, Rijeci, Metkoviću, Gospiću i Puli.

image
Ukupno 465 tisuća kuna financijske pomoći za svoje projekte očekuje tvrtka "Cepelin Media" d.o.o. ,čiji je dio namijenjen dvama Gibonnijevim koncertima u Lisinskom, te onima zakazanim tijekom svibnja i lipnja u Županji, Kutini, Rijeci, Metkoviću, Gospiću i Puli
Vojko Bašić/Cropix


Više od polovice navedenog iznosa "Cepelin Media" d.o.o. namjerava iskoristiti za pokrivanje troškova produkcije koncerata Petra Graše u Metkoviću, Slavonskom Brodu, Županji i Gospiću (veljača – lipanj), Marka Kutlića i Matije Cveka u Metkoviću i Osijeku, Amire Medunjanin u Županji, Bjelovaru i Osijeku uključujući i nastupe Urbana&4 u potonja dva grada.

I organizator skorašnjeg Vannina koncerta, najavljenog u zagrebačkoj Areni 5. veljače, tvrtka "3PM Media" d.o.o., dobit će za produkciju tog događanja značajnu pomoć u iznosu od 150 tisuća kuna, dok će diskografska kuća Aquarius Records povući 310 tisuća kuna za organizaciju, između ostalih koncerata, i onih Massimovih u pulskom Kaštelu i opatijskoj Ljetnoj pozornici, kao i nastupa Natali Dizdar u Puli i Makarskoj.

image
I organizator skorašnjeg Vannina koncerta u zagrebačkoj Areni 5. veljače, tvrtka "3PM Media" d.o.o., dobit će za produkciju događanja značajnu pomoć u iznosu od 150 tisuća kuna
Tomislav Krišto/Cropix


'Dobacilo' i do Splitskog festivala i Fibre

Iznos od 160 tisuća kuna dobit će i tvrtka "Dalmacijakoncert" d.o.o. direktora Splitskog festivala Tomislava Mrduljaša – sa stotinu tisuća kuna pomoći će se lakoglazbenoj manifestaciji, koja će se održati od 30. lipnja do 2. srpnja na Prokurativama, a ostatak svote trebao bi biti potrošen za realizaciju ciklusa ljetnih koncerata na splitskoj Rivi gdje će nastupiti Goran Karan, Boris Novković i Vesna Pisarović.

Potpore od 210 tisuća kuna dobila je zagrebačka tvrtka "Dostava zvuka" d.o.o. za organizaciju koncerata Ede Maajke, Kandžije, St!llnessa..., dok su splitskom društvu "Hashtag" j.d.o.o. odobrena sredstva u iznosu od pola milijuna kuna za niz glazbenih događanja – od koncertnih turneja manjih bendova i izvođača do festivala, uključujući i splitsku "Fibru" u lipnju.

image
Za nastup Marka Perkovića Thompsona u Spaladium Areni u nekom od termina od 26. ožujka do 30. travnja osigurano je 100 tisuća kuna splitskoj tvrtki "High Level" d.o.o.
Boris Kovačev/Cropix


Zagrebačkoj tvrtki "Heart experience" d.o.o. Katijana Knoka, inače direktora Narodnog radija, osigurana je pomoć od 80 tisuća kuna za organizaciju koncerta Petra Graše u Spaladium Areni 11. veljače, a za nastup Marka Perkovića Thompsona na istoj lokaciji u nekom od termina od 26. ožujka do 30. travnja i 100 tisuća kuna splitskoj tvrtki "High Level" d.o.o., koja ujedno za lipanjsko gostovanje Dražena Zečića u zadarskoj konobi "Kamen" očekuje 20 tisuća kuna.

Agilna je u dobivanju potpora od Ministarstva kulture i medija RH bila u zagrebačka tvrtka "Los Angeles" d.o.o., koja je prijavila cijeli niz projekata i za njih može očekivati pomoć u ukupnom iznosu više od 700 tisuća kuna.

Rock maraton u Sisku

U LAA agenciji novac planiraju iskoristiti za organizaciju travanjskog Rock Maratona u Sisku, serije koncerata u Samoboru ("Nipplepeople" i "Silente"), više glazbenih događanja na raznim lokacijama u Zagrebu na kojima će pjevati "Bluvinil", "Brkovi", JR August, Darko Rundek, M.O.R.T.,..., turneje Josipe Lisac (pet gradova), niza koncerata "Brkova", "Hladnog piva", Bare i "Majki", "PipsChips&VideoClips", rock festivala u Đakovu...

U režiji tvrtke "Mars koncerti" d.o.o., koja će povući oko 500 tisuća kuna financijske pomoći u prvoj polovici 2022. trebali bi se pak realizirati programi Riječki Novi val/Paraf&Grad, Stampedo/Disco tropicano tour, Psihomodo pop&Let 3/Ponovo zajedno, Antivalentinovo, turneje Luke Nižetića i "Detoura"...

image
U LAA agenciji novac planiraju iskoristiti za organizaciju travanjskog Rock Maratona u Sisku, serije koncerata u Samoboru, više glazbenih događanja na kojima će pjevati "Bluvinil", "Brkovi", JR August, Darko Rundek, M.O.R.T.,..., turneje Josipe Lisac
Boris Kovačev/Cropix


Potpore u iznosu od dvjestotinjak tisuća kuna odobrene su i "RTL Hrvatska" d.o.o. za organizaciju dva koncerta "TBF-a" u Puli i Osijeku, "Daleke obale" u zagrebačkom Domu sportova (5. ožujka) i na splitskim Gripama (30. travnja), te onom klape "Rišpet" u "Lisinskom" 3. ožujka.

Zorica, Gabi, Radojka

"Scardona koncerti" d.o.o. dobit će 140 tisuća kuna za nastupe Tomislava Bralića i klape "Intrade", kao i za 4 Tenora u Opatiji i Solinu, a 120 tisuća kuna i tvrtka "Split Music" j.d.o.o. za tri koncerta u splitskom HNK-a u sklopu ciklusa "Za dobra stara vremena" –​ Zorice Kondže u veljači, Gabi Novak u ožujku i Radojke Šverko u travnju.

Dvjesto tisuća kuna očekuje i zagrebačku "Star produkciju" d.o.o. za organizaciju koncerata Jelene Rozge (Ljetna pozornica – Opatija), Nine Badrić (Valentinovo u "Lisinskom"), Petra Graše (šibenska Tvrđava sv. Mihovila) i Tončija Huljića (ožujak – Arena Zagreb).

Iznosi od desetak, petnaest do dvadesetak tisuća kuna odobreni su raznim udrugama za organizaciju manjih koncerata i festivala poput onoga "Mudri Brk", koji će se koncem lipnja održati u hvarskoj Jelsi ili Enduro club partyja najavljenog u Starom Petrovom Selu, u Brodsko-posavskoj županiji.

HGU: 'Sredstva se ne smiju trošiti na honorare!'

Pomoć, poručuju iz HGU-a, u drugoj fazi dobiva dvostruko više koncerata negoli je to bilo tijekom prošlogodišnje, prve akcije "Jer svirati se mora".

"Pred komisijom je bio posebno izazovan zadatak, jer su organizatori u svojim prijavama naveli više od 30 milijuna kuna troškova, a za pomoć je na raspolaganju bilo unaprijed utvrđenih sedam.

Treba posebno naglasiti da su sredstva pomoći usmjerena isključivo na pokrivanje dokumentiranih tehničkih troškova organizacije koncerata (poput najma razglasa, dvorana/prostora, zaštitarske službe itd.), te se ne smiju koristiti za isplatu umjetničkih honorara.

Sada predstoji sklapanje ugovora sa svakim pojedinom organizatorom po svakom pojedinom odobrenom projektu, na temelju čega će se isplatiti odobrena sredstva.

Nakon realizacije projekata, organizatori će, kao i prošle godine, morati detaljno dokumentirati i opravdati sve troškove i uplate koji se odnose na primljena sredstva", kažu u HGU-u, navodeći kako se akcijom stilski obuhvaćaju raznovrsni sadržaji: od podržavanja baštine, preko koncerata klapa, tamburaša ili veterana hrvatske zabavne glazbe, kao i jazza, rocka i popa, pa sve do modernih, avangardnih i underground izvođača rocka ili elektroničke glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 20:41