StoryEditor
ShowbizFENOMEN

‘Prijatelji‘ se više ne snimaju, ali zbog repriza milijuni i dalje idu glumcima. Nećete vjerovati koliko dobiju sporedne uloge poput ‘kreštave‘ Janice

Piše L. M.
21. rujna 2020. - 16:31
AFP

Dok s nestrpljenjem čekamo ponovno okupljanje "Prijatelja" - čije je snimanje odgodila pandemija koronavirusa - zvijezde omiljene TV serije također čekaju dan isplate pozamašnih honorara. Poznato je, naime, da se šest glumačkih zvijezda znatno obogatilo snimajući nezaboravni sitcom. A novac od njegova snimanja i dalje im kapa...

Kad je američka humoristična serija postala hit, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt Le Blanc, Matthew Perry i David Schwimmer udružili su se kako bi osigurali da svi dobivaju jednak honorar po epizodi, što znači da je svih šest junaka "Prijatelja" zarađivalo milijun dolara po epizodi od devete sezone nadalje, a u svakoj ih je bilo po 24.

No, ono na što su svi zaboravili jest činjenica da dan isplate honorara nikad nije završio, jer šestero glumaca i dalje odlično zarađuje, zahvaljujući nevjerojatnom uspjehu programa.

Njihovi menadžeri znali su da će popularnost sitcoma trajati, pa su svi 2002. godine potpisali da će dobivati dva posto provizije od repriza.

Popularnost serije ne jenjava, a s pojavom web stranica za streaming još je i porasla.

"Prijatelji" se i dalje repriziraju, neprestano, po cijelom svijetu, pa se tako, primjerice, mogu pronaći i na Netflixu u Velikoj Britaniji.

Svako ponovno gledanje, svaki kasnonoćni maraton, općenito svako emitiranje serije stavlja novac u džepove većini onih iz prve postave koju čine Jennifer, Courteney, Lisa, Matt, Matthew i David. USA Today objavio je da "Prijatelji" godišnje Warner Brosu donose milijardu dolara, a svaka od šest zvijezda ima pravo dobiti dvadeset milijuna od tog enormnog iznosa.

No, Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler i Ross nisu bili jedini likovi u seriji. Prošle godine je glumac Vincent Ventresca, koji je u samo dvije epizode glumio Monicina dečka Funa Bobbyja, otkrio da godišnje od "Prijatelja" prima 2000 dolara.

"Svaki put kad dobijem ček, pomislim u sebi: 'Opa, mora da su stvarno bogati'", rekao je za The Guardian.

Po toj logici, druge glumačke face iz "Prijatelja" zarađuju oko 1000 dolara godišnje za svaku epizodu u kojoj su se pojavile.

Primjerice, Elliot Gould i Christina Pickles, Rossovi i Monicini roditelji Jack i Judy, mogli bi svake godine svoje bankovne račune pojačati za 20.000 i 19.000 američkih dolara.

Jane Sibbett, Rossova bivša supruga Carol, možda prima 15.000 američkih dolara, nagađa USA Today, dok Maggie Wheeler, koja je glumila Janice, vjerojatno dobije ček na 19.000 dolara.

Janice se u seriji pojavila 1994. godine, te ostala kao epizodna uloga sve do 2004. Glumica je nedavno otkrila kako je i zašto nastao iritantni glas njezina lika.

Maggie, koja je igrala Janice, Chandlerovu bivšu djevojku s nevjerojatno visokim tonom glasa i smijehom koji je tijekom godina postao jedan od najprepoznatljivijih TV smjehova, inače ne govori tim tonom, no na audiciji se predstavila upravo tako i oduševila autore najpoznatijeg sitcoma svih vremena.

Maggie je prije toga dobila otkaz u seriji "These Friends of Mine" TV voditeljice Ellen DeGeneres, ali zbog toga nije bila slomljena.

Čak štoviše, na audiciji za "Prijatelje" odlučila je potpuno se osloboditi i pokušati nešto novo kako bi ostavila drukčiji dojam od svih - i tako je nastao Janicein glas.

"Odlučila sam da ću to napraviti čim sam vidjela audicijsku scenu. Unaprijed sam to odlučila. A smijeh sam kreirala jer sam znala da je Matthew Perry jako smiješan i da će me nasmijavati na setovima.

Računala sam da je bolje da Janice ima specifičan smijeh, jer će me ovaj nasmijavati svaki put kad budemo nešto zajedno radili", objasnila je Maggie Wheeler u emisiji "The Morning Show".

James Michael Tyler (Gunther), koji se pojavio u 147 epizoda, jedini je glumac koji nije tumačio neku od glavnih rola, a viđen je u više od 100 epizoda. Ali nije progovorio u svim...

"Jako sam sretan ako dobijem ček", izjavio je Tyler za Bang Showbiz.

"Naravno, nisam dobivao milijun po epizodi, to bi bi bila potpuno druga priča... I sada zarađujem, ali samo od epizoda u kojima sam govorio. Postoji nekakva ljestvica, ali ne znam kako to funkcionira...

Ali sretan sam što imam dodatni prihod od 'Prijatelja'. Zamislite samo kada biste dobili ček svaki put kad bi vaša mama gledala video vašeg hvaljenog školskog nastupa. Svaka sitnica pomaže, zar ne", izjavio je James Michael Tyler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 06:24