StoryEditor
ShowbizNA ‘STO FRONTOVA‘

Novinarka Nove TV Sabina Tandara Knezović sanja ljeto na Miljevcima, o aktualnoj situaciji kaže: Ajme nama ako se virus razbukta, a Vlada ne formira!

27. lipnja 2020. - 16:40
'Borba s vremenom uvijek mi je najveći izazov'Darko Tomaš/Hanza Media

Ako pratite predizbornu kampanju, ovih dana nedvojbeno ćete se uz brojne političare putem malih ekrana družiti i sa Sabinom Tandara Knezović, poznatom reporterkom Nove TV, koja informativu već godinama ima u malom prstu.

Da će joj ovi sljedeći dani biti stresni, nije uopće sporno, a kako ona vidi rasplet ovih izbora, ali i rasplet s koronavirusom otkrila nam je u razgovoru.

Pred vama su još jedni politički izbori, ovi po mnogo toga specifičniji nego do sada. Znam da je nezahvalno iz vaše pozicije davati neke prognoze, ali slutite li tko bi mogao pobijediti ili mislite da će biti krajnje neizvjesno?

- Ne slutim i uopće se ne usudim prognozirati tko bi mogao biti relativni pobjednik. Vjerujem da će biti jako tijesno između HDZ-a i Restart koalicije.

No, pravi show program kreće tek nakon izborne noći. Danima će trajati pregovori i razne kombinacije. A ne bih isključila opciju i ponovljenih izbora.

Kampanja je i službeno započela, što znači da je i vaš novinarski ritam vjerojatno luđi nego inače. Ako uz sve to još ukomponiramo i nove slučaje koronavirusa, vjerojatno se čini da radni dan nema kraja. Kako izgledaju vaše pripreme za još jedno zahtjevno novinarsko razdoblje?

- Kako se bliže izbori tako i dnevni ritam postaje sve zahtjevniji. Dogodi se da u danu radim paralelno sto stvari. Dogovaram intervjue za neke izborne projekte i bavim se dnevnim stvarima.

Ali sve se to stiže uz dobru organizaciju. Iako me suprug vrlo često zeza da sam perfekcionist koji sam sebi često zakomplicira život gdje treba i ne treba.

image
'Neki su na liste stavili jako zanimljive pojedince i mislim da bi mogli biti iznenađenje, posebno u nekim jedinicama'
Darko Tomaš/Hanza Media


Dovođenje pobačaja pod upitnik od nekih političara opet je uzburkalo javnost, a neke žene poput Kolinde Grabar KItarović i Danke Derifaj su jasno, da jasnije ne mogu, rekle što misle o takvim političarima. Kakvi su vaši stavovi po tom pitanju?

- To je uvijek tema koja dijeli javnost. I vrlo često se izvlači pred izbore. Po meni je uistinu deplasirano u 21. stoljeću više o tome raspravljati. Na kraju, Ustavni sud je rekao svoje.
                                                
U ovoj kampanji isplivala su i neka nova-stara lica koji se žele okušati ili opet okušati na političkoj sceni. Što mislite tko će od političkih "novajlija" imati najbolju prođu?

- Liste su uistinu takve da, reklo bi se, ima svega i svačega. Jedni su ih, moram priznati, složili na način da će sada krenuti unutarstranačko potkopavanje sebe samih, dok su drugi na liste stavili neke jako zanimljive pojedince i mislim da bi mogli biti iznenađenje, posebno u nekim jedinicama.

Što vam je u vašem dosadašnjem bogatom radu predstavljalo najveći izazov?

- Borba s vremenom. To mi je najveći izazov i nešto što me najviše stresira. A moj posao je inače takav da kad pomislim da više nema situacije u kojoj se nisam našla - upravo takva iskrsne. Program uživo sam po sebi je izazov. Nikad nisi sto posto siguran u kojem smjeru neki razgovor može otići.

Miljevci-njezina oaza mira

Bojite li se novog vala koronavirusa ili se još oporavljate od onog prvog...?

- Iskreno, ne želim ni pomisliti da bi se situacija mogla ponoviti u istim razmjerima. To je razdoblje u životu koje bih najradije gumicom izbrisala. Jedva sam čekala da se sve vrati u koliku-toliku normalu.

I ovo povećanje novooboljelih nikako me ne ostavlja ravnodušnom. Ne bojim se uopće za sebe koliko se bojim za svoje bližnje.

Mnogi se pribojavaju jeseni, i gospodarskog čemera koji bi se opasno mogao nadviti nad nama. Jeste li po tom pitanju i vi pesimist ili..?

- Čeka nas teška jesen i neće biti lako. Lockdown je itekako ostavio traga na ekonomiju, a tek će se na jesen osjetiti prave posljedice. Neću uopće razmišljati što će biti ako se virus ponovno razbukta, a ako se dogodi da se, primjerice, ne formira Vlada.

Stvarno ne želim biti pesimist, ali treba biti spreman na sve scenarije.

image
Sabina ne isključuje niti jednu opciju pa tako ni ponavljanje izbora
 
Darko Tomaš/Hanza Media


Često vas pitaju o vašem iskustvu o izvještavanju iz Afganistana - što vam je teže palo to ili ova nesretna korona?

- Odlazak u Afganistan svakako je bio izazov. Ali bila sam mlađa i uopće me nije bilo strah. Tada još nisam imala dijete i nekako sam bila bezbrižnija i opuštenija. Ova nesretna korona teže mi je pala nego odlazak u ratnu zonu. Tamo bar vidiš neprijatelja, ovih nevidljivih se više bojim.

Ljeti često dolazite na Miljevce, gdje je vaša djedovina. Hoćete li se tamo skloniti i ovoga ljeta ili imate neke druge planove po pitanju odmora?

- Nastojim svako ljeto doći, pogotovo na Veliku Gospu. Sa obitelji odem na Visovac. To je takva duševna oaza mira. A nakon toga uživanje u vrhunskom pršutu, dobroj peki i ujakovu vinu.

Kao dijete sam tamo boravila puno duže, a sada većinu ljeta ipak provedemo u Stobreču, od kud su muževi korijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. listopad 2020 08:13