StoryEditor
ShowbizSpolne bolesti

Jelena Veljača otkrila da je kao djevojka imala HPV: bolest se može kontrolirati samo je važno naći dobrog liječnika i redovito se testirati

Piše PSD
28. travnja 2021. - 15:04
Ranko Suvar/Cropix

Glumica, producentica i aktivistica za ženska prava Jelena Veljača pozvala je sve žene da se testiraju i informiraju oko HPV-a. Priznala je da se kao djevojka i sama borila s neugodnom spolno prenosivom bolešću sve dok nije naišla na pravu doktoricu koja joj je pomogla da je se riješi.

- Bila sam dvadesetogodišnjakinja i nisam znala što HPV znači. Godinama sam se borila s upalama i lošim nalazima, dok nisam upoznala pravu ginekologinju koja mi je i promijenila i spasila život pravom terapijom i pravovremenom reakcijom. Samo njoj dugujem svoje zdravlje, dijete, mir i odlične papa nalaze već 15 godina, napisala je.

HPV ili Humani papiloma virus se prenosi spolnim odnosima, ali se može dobiti i na druge načine. Kod muškaraca ga je teže otkriti, a k tome je za žene opasniji jer može dovesti do raka grlića maternice.

- Mnoge djevojke i dan danas ne znaju što je HPV, ali ovakvi trenuci mira kao ovaj sa slike od prošlog vikenda postaju nemogući jer se boriš sa strahovima, infekcijama, tjeskobom, dodala je i priložila opuštenu crno bijelu fotografiju na terasi s pogledom na more.

Pozvala je sve žene da se informiraju o bolesti koju ima ogroman broj spolno aktivnih osoba. HPV ne mora biti opasan i uz pravi terapiju ga se moguće riješiti iako zauvijek ostaje u tijelu tako da se u slučaju pada imuniteta može opet manifestirati. Zato je ključno ići na redovite ginekološke preglede i raditi papa test da ne bi uznapredovao i ugrozio vaše zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2021 21:38