StoryEditor
ShowbizPOTRESNO PRIZNANJE

Glumca optuženog za silovanje kolegice Hrvati su gledali u sapunici RTL-a. Jelena Veljača: ‘Zgrožena sam, da sam znala bilo bi drugačije...‘

Piše Vinko Paić
23. ožujka 2021. - 12:50

Nakon glumice Milene Radulović koja je početkom godine otvoreno progovorila o seksualnom zlostavljanju pokrenuvši time regionalni #MeToo pokret i lavinu priznanja drugih umjetnica ovih dana iz Srbije dolazi još jedno šokantno svjedočanstvo.

Glumica Danijela Štajnfeld izjavila je da ju je 2012. godine silovao kolega i prijatelj Branislav Lečić.

- Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić u svibnju 2012. godine. Nakon četiri dana glumili smo u predstavi. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah zvati policiju, ali sam razmišljala što će se dogoditi. Morate razumjeti to stanje, rekla je u intervjuu za Insajder dodavši kako ju je Lečić jedne večeri automobilom odveo na nepoznato mjesto i silovao.

- Mučio me je i silovao. Ja sam govorila 'ne', neprestano, dok sam god mogla. To je bilo mučenje - psihološko, emotivno, fizičko i seksualno, kaže Danijela i dodaje da je cijelo vrijeme ridala i plakala. Priznaje da nije mogla niti zamisliti da će joj se tako nešto dogoditi jer je u Lečića imala beskrajno povjerenje.

Nakon silovanja otišla je u SAD, dobila je PTSP, a u nekim trenucima razmišljala i o samoubojstvu. Lečića je prijavila tužiteljstvu, dostavila im je medicinsku dokumentaciju, kao i snimku razgovora na kojoj o kobnoj večeri razgovara s njime.

- Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivist protiv seksualnih zločina. U trenutku kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom dogoditi u trenutku kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti, ističe Danijela.

A tko je zapravo Branislav Lečić? U Srbiji je istaknuti glumac, oporbeni političar i svojedobno bivši ministar kulture i medija. Iza njega su dva propala braka, prva supruga s kojom ima sina i kćer od njega je mlađa 18 godina, a druga čak 31 godinu. Riječ je o voditeljici Nini Radulović s kojom je 2012. dobio sina. Tri godine kasnije pojavila se fotografija na kojoj starleta Atina Ferari sjedi u njegovom krilu. Nakon što se razveo od Nine skrbništvo nad sinom pripalo je voditeljici kao i stan na beogradskom Dedinju za kojeg su mediji pisali da je vrijedan 260 tisuća eura.

Ovo mu nije prvi put da je u sukobu sa zakonom. Prije tri godine glumca je zaustavila prometna policija tijekom rutinske kontrole te mu izmjerili 0.7 promila alkohola u krvi. Isključili su ga iz prometa i protiv njega je vođen postupak na Prekršajnom sudu u Beogradu.

Tvrdnje o silovanju negirao je na društvenim mrežama.

- Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države i spreman sam u bilo kojem trenutku odgovarati u Tužiteljstvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž koja me diskreditira, napisao je.

Lečić je hrvatskoj publici najpoznatiji kao Dimitrije Mitar Crnković iz serije "Pogrešan čovjek", autorice Jelene Veljače koja se prije dvije godine prikazivala na RTL-u. Jelena, inače aktivistica za prava žena, javno je podržala Danijelu i kaže nam kako joj je kao ženi neopisivo žao što je njena kolegica ovo doživjela. 

- Apsolutno podržavam svaku žrtvu nasilja koja odluči progovoriti, kad god i kako god. Zgrožena sam kao dio glumačke zajednice činjenicom da neki pojedinci posebnu vrstu povjerenja koja postoji između nas koji se bavimo ovim poslom koriste za zločine i zlostavljanje. Cijela naša zajednica duboko je traumatizirana svim ispovijedima koje isplivavaju nakon Milene, Danijele i #nisamtražila grupe.

image
Jelena kaže kako nije znala za navedeni događaj inače glumca ne bi angažirala u svom projektu.
Tomislav Kristo/Cropix

Doslovno mi je mučno da postoje kolege koji koriste sestrinstvo i bratstvo među glumcima za seksualno predatorstvo. Da sam imala ikakvu spoznaju o konkretnom slučaju, dakako da bi moje producentske odluke bile drugačije. Moja iskustva s B.L. su trenutno posve nebitna. Bitno je Danijelino i bitna je Danijela. Njoj šaljem potporu i zagrljaj. To što je napravila je neopisivo teško i neopisivo hrabro. Na cijelom je društvu, institucijama, ali i glumačkoj zajednici regije da joj pruži povjerenje i podršku jer je to jedini način da se osnaže i druge žrtve, bile u glumačkom miljeu ili izvan njega, poručuje Jelena Veljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 13:49